Croația însa se alătură celor 26 de state membre ale acestui spațiu de liberă circulație, scrie HuffingtonPost
Un veto care blochează România și Bulgaria. Austria a anunțat joi, 8 decembrie, prin vocea ministrului său de Interne că va se opune prin veto la extinderea spațiului Schengen la aceste două țări care așteaptă de zece ani.
Pe de altă parte, răspunsul este pozitiv pentru Croația , care face parte din Uniunea Europeană din 2013 și va adera la zona euro în ianuarie 2023.
Este nevoie de unanimitatea membrilor pentru a primi noile state în această zonă de liberă circulație care permite a peste 400 de milioane de europeni să călătorească liber, fără controale la frontierele interne. Este format din 22 de membri UE și patru care nu sunt membri.
În ciuda opiniei pozitive a Comisiei Europene și a Parlamentului European, Austria refuză extinderea către România și Bulgaria, considerând că ar accentua creșterea sosirilor de migranți în confruntarea cu un aflux de solicitanți de azil. „Anul acesta, am înregistrat peste 100.000 de treceri ilegale a frontierei în Austria”, a declarat ministrul austriac de interne Gerhard Karner.
Creșterea imigrației ilegale complică dezbaterea
Chestiunea extinderii spațiului Schengen este din nou pe masă, deoarece sosirile neregulate la frontierele externe ale UE sunt în creștere, după ce au înregistrat o scădere în timpul pandemiei de Covid-19. Creșterea este marcată în special de ruta Balcanilor de Vest, unde au fost detectate aproximativ 139.500 de intrări neregulate în UE din ianuarie, potrivit Frontex. O cifră, însă, departe de cele 764.000 de intrări înregistrate în 2015, la momentul crizei refugiaților.
Dar situația a determinat în special Austria și Republica Cehă să reintroducă controalele la frontieră. Și a împins Comisia Europeană să prezinte un plan de acțiune pentru a încerca să reducă afluxul pe această rută, așa cum a făcut recent pentru ruta centrală mediteraneană. Bruxelles-ul propune, printre altele, desfășurarea agenției europene Frontex nu numai la granițele UE cu Balcanii de Vest, ci și între aceste țări.
De asemenea, Comisia solicită statelor (Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia) ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE, să se alinieze la politica de vize a Uniunii. Serbia, acuzată că a contribuit la creșterea sosirilor de migranți în UE, a început să facă acest lucru, oprind scutierea de viză a tunisienilor și a locuitorilor din Burundi
Last step completed! Council decision adopted - It is now formally confirmed that #Croatia joins #Schengen area as of 1 January 2023. ???????????????? #JHA ???????????????? pic.twitter.com/X6rgKVKOFu
— Croatia in the EU (@CroatiaInEU) December 8, 2022