UPDATE: România își va prezenta candidatura pentru a găzdui, la București, Agenția Europeană pentru Medicamente, în prezent cu sediul la Londra, a anunțat, miercuri, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.
"În contextul apropierii datei la care Marea Britanie va notifica formal intenția de ieșire din Uniunea Europeană — ne așteptăm cu toții să aibă loc săptămâna viitoare—, una dintre deciziile care va trebui formulată la nivelul Uniunii Europene se referă la relocarea agențiilor europene care își au în acest moment sediul în Marea Britanie. Pentru noi este o realitate că la 10 ani de la intrarea noastră în Uniunea Europeană România nu găzduiește, în prezent, niciun sediu al unei agenții europene", a declarat ministrul Ana Birchall.
În cursa pentru a găzdui această importantă agenţie europeană se află peste 20 de state.
Printre beneficiile aduse de prezența unei agenții europene în România se numără, potrivit lui Birchall, creșterea vizibilității externe a țării noastre, crearea de locuri de muncă și stimularea investițiilor.
Guvernul discută memorandumul privind candidatura României în UE pentru relocarea de la Londra la Bucureşti a Agenţiei Europene a Medicamentului (European Medicines Agency - EMA).
În acest sens, potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), farmacist Anca Crupariu, preşedintele ANM, dr. Nicolae Fotin, a făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Externe.
„Demersurile au fost debutat cu întâlnirea din luna iunie anul trecut, la Bucureşti, între preşedintele ANM, dr. Nicolae Fotin, şi directorul executiv al EMA , Guido Ras. Cu această ocazie, a fost apreciată activitatea ANM şi s-a discutat despre candidatura ţării. Deocamdată nu sunt finalizate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinim şi nu se ştie data fixată pentru acest pas”, spune farmacist Anca Crupariu
De asemenea, în acest moment, nu se ştie ce presupune această candidatură şi dacă a fost găsit un posibil sediu pentru EMA în ţara noastră.
Dr. Nicolae Fotin, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, este membru în consiliul de administraţie al EMA.
Agenția Europeană a Medicamentului are 900 de angajați și supervizează siguranța medicamentelor vândute în UE, o piață cu peste 500 de milioane de consumatori, menționează InCont.ro.
Londra va ceda dreptul de a găzdui această agenţie a UE după finalizarea procedurilor legate de Brexit.