10 medicamente noi pentru narcolepsie, epilepsie, leucemie acută limfoblastică, poliartrită reumatoidă

05 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
10 medicamente noi pentru narcolepsie, epilepsie, leucemie acută limfoblastică, poliartrită reumatoidă

Printre acestea un medicament este indicat în tratarea narcolepsiei. Pitolisant a primit aviz favorabil pentru tratarea narcolepsiei, afecțiune cronică a sistemului nervos central, care evoluează în 100% din cazuri cu somnolență în timpul zilei.
Principiul activ, pitolisant, este un prim medicament din această clasă care acționează asupra receptorilor H3 ai creierului și mărește screția de histamină a acestui organ, ceea ce are ca efect sporirea stării de veghe și de alertă. Acest produs are statutul de medicament orfelin din 2007. În prezent, nu există un tratament curativ specific contra narcolepsiei. Unii medici prescriu antidepresive pentru a neutraliza crizele de somn sau medicamente stimulente apropiate de amfetamine.

Au mai primit aviz favorabil două medicamente (pegaspargaza, asparaginaza) pentru tratamentul leucemiei acute limfoblastice, un medicament (etanercept) indicat în poliartrită reumatoidă, reumatism psoriazic, spondilartrită axială și psoriazis în plăci, un medicament (brivaracetam), tratamentul epilepsiei, un medicament, pentru tratarea rănilor mai puțin profunde la adult.

Au primit undă verde din partea AEM trei generice: unul, în tratarea mezoteliomului pleural malign neoperabil și al cancerului pulmonar fără celule mici local sau metastatic, unul în tratamentul infecției HIV la adulți, adolescenți și copii peste 2 ani. Recomandările Comitetului pentru medicamente de uz uman sunt transmise Comisiei Europene care va transmite deciziile de aviz AEM-ului în reuniunea Uniunii Europene.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră