Dosarul în care deputatul Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată pentru șantaj și alte fapte penale a pornit de la o investigație declanșată după ce un procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești s-a sesizat în urma vizionării unui reportaj despre deșeurile periculoase aflate pe nava Flaminia care ar fi urmat să fie reciclate în județul Prahova, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
"La sfârșitul lunii mai 2013, în urma vizionării unui reportaj televizat pe postul (...), având ca subiect reciclarea deșeurilor toxice și periculoase aflate la bordul navei maritime (...), deșeuri ce urmau a fi reciclate pe raza județului Prahova de către societatea comercială (...) S.R.L. administrată de (...), martorul (...), la acel moment procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, s-a hotărât să declanșeze o investigație penală la nivelul parchetului menționat, prin înregistrarea unui dosar în care să fie cercetate posibile infracțiuni săvârșite de persoanele și societățile comerciale implicate în reciclarea deșeurilor periculoase de pe vas", se precizează în documentul citat.
Conform unor surse apropiate dosarului, în cauză era vorba despre deșeurile toxice de pe nava Flaminia, care ar fi urmat să fie reciclate pe raza județului Prahova de o societate administrată de omul de afaceri Răzvan Alexe, denunțător în acest dosar.
Potrivit procurorilor, deșeurile ar fi urmat să fie duse la stația de epurare a unei rafinării (Astra — n.r.) din Prahova, care însă nu mai îndeplinea condițiile tehnice de prelucrare a reziduurilor.