”După prezentarea Raportului Comisiei de Monitorizare, Suspendare şi Excludere, dezbateri şi vot, Consiliul U.S.R. a hotărât excluderea din Uniunea Scriitorilor din România a următorilor membri: Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona”, potrivit deciziei luate de USR.
Scriitorul Petru Cimpoeşu, autorului romanului ”Simion liftnicul. Roman cu îngeri şi moldoveni”, spune, într-o declaraţie pentru News.ro, că USR a avut de-a face cu un puci: ”După părerea mea, ei au acţionat cam cum au acţionat Victor Ponta şi Crin Antonescu în 2012, adică e un soi de puci”.
Contactat de News.ro, scriitorul Florin Iaru a explicat că, după ce grupul celor 11 va epuiza mijloacele legale de contestare a deciziei USR, una dintre opţiuni va fi şi crearea unei alte asociaţii a scriitorilor români, care să îi reprezinte în mod real: ”Oricum am fost daţi afară, după părerea noastră, de o conducere care este nestatutară. Ne vom judeca, fiecare va pune pe masă actele de care dispune. Putem câştiga, putem şi pierde. Sigur că ne-am gândit şi la planul B. În cazul în care dragostea cu sila nu se poate şi ce e frumos nici lui Dumnezeu nu îi place, atunci putem să ne gândim la o nouă asociaţie de scriitori, care să respecte toate regulile, care să aibă o adunare generală anuală, care să aibă un buget transparent şi un audit, măcar o dată pe an sau o dată la cinci ani, care să dea un raport membrilor”.
Intre cei exclusi se numără Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona
Dramaturgul Radu F. Alexandru, senator, explică motivul pentru care a votat propunerea privind excluderea scriitorilor care au fost aleşi, în urmă cu câteva zile, în conducerea a ceea ce ei recomandă a fi ”adevărata Uniune a scriitorilor”: ”Faptul că domnul Cipariu, care a participat într-o competiţie în interiorul USR, după reguli pe care le-a acceptat, vine acum, după un an, şi spune că Manolescu nu e un bun preşedinte este o probă de iraţionalitate, frustrare şi orgoliu. Este o acţiune de denigrare şi compromitere a imaginii USR şi eu nu pot să subscriu la o asemenea atitudine”.
Scriitorul Florin Iaru aminteşte că, pentru mulţi autori din generaţia tânără, calitatea de membru USR nu mai reprezintă un motiv de legitimare. ”Înainte de 1989 visul oricărui scriitor era să intre în USR. În 1990, la prima conferinţă a USR au fost primiţi 200 de noi membri care scriseseră în ultimii 10 ani cărţi foarte bune. Acum, tinerii scriitori, nu orice scriitor, ci tinerii care au primit premiile de debut ale Uniunii sau ale asociaţiilor locale, nu vor să intre în USR. Asta înseamnă cu Uniunea nu îi reprezintă. De ce? Înseamnă ca activitatea USR nu e reprezentativă, că eforturile pentru promovarea, atât a persoanelor, cât şi a literaturii sunt nule”, explică acesta.
Contactat de News.ro, Nicoale Breban, autorul trilogiei ”Amfitrion”, confirmă că, deşi Uniunea Scriitorilor ar trebui să fie mai activă, el se simte reprezentat şi va rămâne membru al instituţiei.
Nu de aceeaşi părere este scriitorul Cezar Paul-Bădescu: ”USR este o organizaţie bolnavă de mai mulţi ani şi de aceea nu mi-am dorit şi nu îmi doresc să fac parte din ea. Şi sunt destui scriitori care gândesc ca mine”.
Unul dintre scriitorii de succes ai tinerei generaţii, scriitorul Filip Florian, autorul romanelor ”Toate bufniţele” şi ”Zilele regelui”, a declarat pentru News.ro că nu este membru al Uniunii Scriitorilor, pentru că legitimarea unui autor vine de la ceea ce scrie, nu de la o asociaţie care, oricum, nu îl reprezintă. Criteriul legitimării pe care ţi-o aducea calitatea de membru al USR a funcţionat, aminteşte Florian, înainte de 1989.
Scriitorul Petru Cimpoeşu este, însă, de o cu totul altă părere şi spune că USR reprezintă bine interesele scriitorilor. E drept, aminteşte Cimpoeşu, că în lumea artei şi în cea literară, problema nu se pune în termeni de democraţie: ”Arta ne deosebeşte. Vor fi mereu nemulţumiţi. Nicolae Manolescu nu poate să îi bage pe toţi cei 3.000 de scriitori în istoria literară şi atunci unii sunt nemulţumiţi”.
În opinia senatorului Radu F. Alexandru, care conduce şi secţia de Dramaturgie a USR Bucureşti, tinerii scriitori sunt promovaţi şi au acces la funcţiile de conducere. Mai mult, acesta spune că, cine nu se simte reprezentat de Uniune, este liber să plece.
O altă critică care vine de la grupul celor nemulţumiţi este aceea că Uniunea Scriitorilor s-a transformat într-o instituţie închisă, care oferă ”avantaje mici pentru cei mulţi şi destul pentru puţini”.”Pentru cei mai mulţi oferă o pensie mai liniştită. Legea îi ajută pe cei care au sacrificat din veniturile lor personale pentru a crea cultura română, le dă, la ieşirea la pensie, jumătate din pensia pe care o câştigă în mod firesc. 90% dintre ei au sub 1.000 lei pensie. Viaţa lor e un pic mai uşoară, aşa. Ca peste tot în România, însă, s-a petrecut o şmecherie: aflând că se pot mări pensiile artificial, mulţi au intrat în ultimii şase ani Uniunea Scriitorilor, peste 600 de oameni, după estimările noatre, pentru a-şi mări pensia cu 50%. Oameni care nu au scris practic nicio carte de minimă importanţă culturală, dar care se vor bucura până la moarte de un avantaj financiar”, acuză Florin Iaru.
Petru Cimpoeşu, care este şi membru în comisia de validare, confirmă intrarea multor scriitori de impostură în USR, doar pentru avantajul financiar al pensiei: ”S-a introdus o exigenţă sporită, până acum se intra în USR pe baza recomandărilor membrilor. S-a renunţat la acest sistem, tocmai din cauză că aceştia dădeau cu prea mare uşurinţă recomandări. E adevărat că pe baza acestui sistem s-a umplut Uniunea de tot felul de membri care nu sunt scriitori”.