Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție s-au sesizat, în 18 ianuarie, din oficiu și efectuează acte de urmărire penală in rem (față de faptă) cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
"La începutul lunii noiembrie a anului 2015, Primăria București a decis închiderea "Arenei Naționale" din cauza membranei acoperișului ce ar fi fabricat dintr-un material neomologat în România. Din acest motiv, nu s-a emis aviz din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Din datele existente, rezultă că proiectul prevedea edificarea unui acoperiș de tablă, fix, pentru care exista aviz ISU. Ulterior, proiectul a fost modificat, fără a se cunoaște motivele care au stat la baza deciziei, prevăzându-se construcția unui acoperiș retractabil, din alt material, aspect care impunea obținerea unui nou aviz ISU", precizează DNA.
Procurorii au constatat că, la încheierea lucrărilor, deși se știa că nu este posibilă obținerea avizului, s-a efectuat plata către constructor.
Construirea stadionului, susține DNA, a costat 234 milioane euro, din care acoperișul a costat 84 milioane lei.
Răzvan Sava: Sunt documente care se bat cap în cap
Ieri, Primăria Capitalei a confirmat existența a două autorizații de construire, emise de primăria Sectorului 2, cu aceeași dată și același număr, pentru Arena Națională, în timp ce administrația locală susține că ar fi vorba de o singură autorizație, rectificată la solicitarea PMB.
Oficiali ai PMB au precizat că documentele au fost identificate în cursul acestei săptămâni, în urma demersului pe care instituția îl face pentru a găsi o soluție pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu.
De altfel, edilul Capitalei, Răzvan Sava, a scris pe pagina sa de Facebook că încearcă să găsească o soluție pentru Arena Națională și a atașat cele două autorizații emise de Primăria Sectorului 2.
"În fiecare zi constat că ne îndepărtăm de obiectiv, adică de identificarea unei soluții pentru redeschiderea Arenei Naționale și descopăr nereguli, tot felul de documente care se bat cap în cap. (...) Confirm ancheta domnului Tolontan: am găsit în dosarele primăriei Capitalei două autorizații emise de Primăria sector 2, cu același număr și aceeași dată, dar cu conținut diferit. Primăria Capitalei va continua demersurile pentru autorizarea stadionului. Noi nu putem emite autorizația de securitate la incendiu. Am luat legătura și cu IGSU și Ministerul Dezvoltării pentru a vedea cum se poate rezolva această situație. Agrementarea membranei din care este realizat acoperișul se face prin normativ — dacă este cazul — de către MDRAP. Acest lucru nu este de competența PMB", a afirmat Sava.
FRF vrea să plătească expertiza acoperișului
În urmă cu o săptămână, Federația Română de Fotbal i-a informat pe reprezentanții Primăriei Capitalei că poate plăti banii necesari expertizării materialului copertinei Arenei Naționale.
"Federația Română de Fotbal a trimis în cursul acestei zile o adresă oficială către Primăria Municipiului Bucureşti prin care şi-a oferit disponibilitatea de a acoperi de îndată şi integral costurile necesare expertizării mostrelor de material din care a fost realizată copertina ce compune acoperişul Arenei Naționale
Astfel, Federația Română de Fotbal depune în continuare toate eforturile pentru soluţionarea problemei privind acordarea autorizației de funcționare a Arenei Naționale din partea Primăriei Municipiului București, a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a autorităților responsabile.
Federația Română de Fotbal a comunicat din timp administratorilor arenei, Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București și, implicit, Primăriei Municipiului București, planul de activități și evenimente sportive, inclusiv al jocurilor de pregătire pentru Campionatul European 2016, ce ar urma să se desfășoare pe acest stadion în următoarea perioadă", mai precizează Federația.