Salata cu icre de știucă de Tulcea, înregistrată în UE

05 Iun 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Salata cu icre de știucă de Tulcea, înregistrată în UE

Comisia Europeană a aprobat vineri cererea de înscriere a ”Salatei cu icre de știucă de Tulcea ” în registrul indicațiilor geografice protejate în Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al Reprezentanței în România a Comisiei Europene.

Salata este o cremă pe bază de icre de știucă, ulei de floarea soarelui, apă minerală și suc de lămâie și este produsă în mod tradițional în zona Tulcea, în Delta Dunării.

Este produsă în regiunea Tulcea, care include Rezervația Biosferei Delta Dunării. „Salata cu icre de știucă de Tulcea” are gustul specific al icrelor de știucă, completat și subliniat de cel al icrelor de pește din Delta Dunării, ca urmare a procesului de sărare și maturare. „Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care utilizează în principal materii prime din regiune, creând o legătură puternică cu mediul natural al Deltei Dunării.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un exemplu emblematic al tradiției locale de prelucrare a peștelui, care a evoluat de la recoltarea și consumul de icre crude (în secolul al XIX-lea) până la prelucrarea acestora pentru a fi utilizate în bucătăria modernă (în secolul XX). Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de produse alimentare deja protejate. Lista este disponibilă în baza de date eAmbrosia.

România avea anterior șapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care șase Indicații Geografice Protejate (IGP): Cașcaval de Săveni, Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată și Cârnații de Pleșcoi. Produsul Telemea de Ibănești este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru alte produse în scopul dobândirii protecției europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată: Plăcinta dobrogeană și un produs Salata tradițională cu icre de crap pentru dobândirea protecției europene Specialitate Tradițională Garantată, potrivit Agerpres.

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

Foto: Salata cu icre de știucă de Tulcea – sursa Ministerul Agriculturii

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră