Fostul ambasador SUA la București, Mark Gitenstein, luat în calcul de administrația Biden pentru postul de ambasador la Uniunea Europeană

25 Feb 2021 | scris de Istvan Deak
Fostul ambasador SUA la București, Mark Gitenstein, luat în calcul de administrația Biden pentru postul de ambasador la Uniunea Europeană

Fostul ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, ar putea fi numit de administrația Biden în postul de Ambasador al Statelor Unite la Uniunea Europeană, transmite CNN.

Numele lui Gitenstein este menționat într-un grup de viitori posibili ambasadori, între care cel al fostului primar din Chigaco, Mayor Rahm, posibil ambasador în Japonia, cel al fostului consilier pe probleme de securitate, Julie Smith, posibil ambasador la NATO, Hane Harman în Franța.

În prezent, postul de reprezentant al Statelor Unite la Uniunea Europeană, cu rang de ambasador extraordinar și plenipotențiar, este exercitat din mai 2020 de către Ronald Gidwitz, care este și ambasadorul SUA în Belgia.

Relațiile dintre SUA și Europa s-au degradat în timpul administrației Trump. Preşedintele SUA, Joe Biden, a reafirmat vineri într-un discurs rostit online, cu ocazia Conferinţei de Securitate de la Munchen, importanţa parteneriatului transatlantic, întorcând astfel pagina „diplomaţiei tranzacţionale” a predecesorului său Donald Trump şi promiţând că SUA vor face faţă împreună cu aliaţii europeni provocărilor comune, inclusiv celei reprezentate de China.

„America s-a întors. Alianţa transatlantică a revenit”, a declarat Joe Biden în debutul discursului său la Conferinţa de securitate de la München. Mark Gitenstein a fost ambasador SUA la București între 2009 și 2012, în primul mandat al administrației democrate Obama-Biden.

Mark Gitenstein (74 de ani) a făcut parte din echipa de tranziție  a președintelui Biden. Cei doi au o relație de prietenie de aproape 40 de ani. Gitenstein și Biden au lucrat îndeaproape în Senatul SUA, dar și atunci când Biden era vicepreședintele SUA.

Cei doi sunt prieteni de familie. În 2012, la inaugurarea noului sediu al Ambasadei SUA la București, la ceremonie a participat și Beau Biden, fiul lui Joe Biden și procuror general al statului Delaware.

În acest moment, Mark Gitenstein este consilier senior pentru comerț internațional la compania de avocatură Mayer Brown, dar și membru în board-ul Fondului Proprietatea, care deține acțiuni la majoritatea marilor companii de stat din România.

Potrivit Profit.ro, cel puțin până în 2019, Mark Gitenstein s-a aflat pe lista administratorilor unui vehicul investițional înregistrat în statul american Delaware, Eurovillage LLC, care deține aproape 98% din acțiunile firmei românești Șoimeni Parc SA.

Firma  dezvoltă un mare proiect imobiliar în apropiere de Cluj Napoca, în care mai sunt implicați omul de afaceri american Don Lothrop și CEO-ul Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, scrie g4media.ro.

Gitenstein a rămas un bun cunoscător al României după plecarea din funcția de ambasador.

Alte stiri din Externe

Ultima oră