Proiectul Warifa s-a născut din iniţiativa a 12 centre din şase ţări, inclusiv România, în cadrul programului de cercetare Horizon 2020 al Uniunii Europene. Obiectivul lui este dezvoltarea unei aplicații accesibile de pe smartphone care permite evaluarea riscului de a dezvolta boli netransmisibile, cum ar fi bolile cronice cardiovasculare și respiratorii, tumorile și diabetul, precoce și „adaptate”.
Pentru acest proiect, experții în inteligență artificială, biostatistică și matematică aplicată, vor colabora cu experți în medicină, epidemiologie, sociologie și comunicare, scrie agenţia italiană de presă ANSA.
Scopul proiectului este de a oferi cetățenilor un instrument pentru a se informa despre riscul de a dezvolta o anumită boală, de a afla dacă se va agrava una deja diagnosticată, sau de a contracta mai multe boli în același timp.
Punând accent pe melanom și pe diabet, aplicația va oferi şi un set personalizat de recomandări privind stilul de viață, în baza profilului individual de risc.
În acelaşi timp, aplicația, care ar putea fi şi un instrument util pentru a reduce presiunea asupra serviciilor de sănătate, poate fi utilizată de grupuri vulnerabile, cu risc ridicat sau greu accesibile, motivându-i pe utilizatori să-și îmbunătățească obiceiurile de viață și, atunci când este necesar, sfătuindu-i să contacteze specialişti din sistemul de sănătate.
La proiect, care este coordonat de Centrul Norvegian pentru Cercetarea E-sănătății, participă instituţii științifice din România, Spania, Irlanda, Norvegia și Finland, dar şi Italia.
România este reprezentată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti.
Thomas Schopf, coordonatorul proiectului, declară că „Warifa se concentrează pe afecţiunile cronice legate de modul de viaţă, care au în comun o caracteristică importantă: cetăţenii conştienţi de riscurile pentru propria sănătate au şanse de a preveni aceste maladii prin modificarea comportamentelor cu risc”. „Graţie proiectului nostru, cetăţenii, inclusiv grupurile vulnerabile, cu risc înalt sau la care este greu de ajuns, vor beneficia de un instrument de autocontrol şi de recomandări individuale de măsuri preventive pentru a adopta obiceiuri mai sănătoase şi un stil de viaţă mai bun”, a mai spus acesta.