S-a aflat motivul decesului subit al lui Bruce Lee după aprope 50 de ani de cercetări

22 Noi 2022
S-a aflat motivul decesului subit al lui Bruce Lee după aprope 50 de ani de cercetări

Legenda de kung fu, Bruce Lee, ar fi putut muri din cauza consumului de prea multă apă, susțin medicii la aproape 50 de ani după ce a decedat, conform Daily Mail.

Starul supremo-cum-Hollywood al artelor marțiale a murit la vârsta de 32 de ani în vara anului 1973, în timp ce se afla în Hong Kong.

O autopsie la acea vreme a arătat că Bruce murise din cauza umflăturilor creierului, pe care medicii i-au dat vina pe seama că a luat un analgezic.

Trecerea lui prematură a stârnit zvonuri că ar fi fost asasinat de gangsteri chinezi, otrăvit de un amant gelos sau victima unui blestem. O altă teorie a fost că a murit din cauza unei insolații.

Acum, cercetătorii au analizat dovezile pentru a stabili că Bruce a murit probabil de hiponatremie.

„Cu alte cuvinte, propunem că incapacitatea rinichilor de a elimina excesul de apă l-a ucis pe Bruce Lee”, a scris echipa de experți în Clinical Kidney Journal.

Hiponatremia înseamnă că nivelul de sodiu din sânge - de care corpul tău are nevoie pentru echilibrul fluidelor - este anormal de scăzut.

Un dezechilibru face ca celulele din organism să se umfle, inclusiv pe cele din creier.

Studiul susține că Bruce avea mai mulți factori de risc pentru hiponatremie, inclusiv că bea cantități mari de lichide, consuma canabis - care crește setea - precum și alți factori care scad capacitatea rinichilor, cum ar fi consumul de medicamente eliberate pe bază de rețetă și alcool. .

Soția sa Linda a dezvăluit cum Bruce a avut o dietă lichidă, cu suc de morcovi și mere, înainte de moartea sa.

Și Matthew Polly – care a scris biografia Bruce Lee, A Life in 2018 – se referă la consumul repetat de apă în seara morții sale.

Studiul a concluzionat: „Presumăm că Bruce Lee a murit dintr-o formă specifică de disfuncție renală: incapacitatea de a excreta suficientă apă pentru a menține homeostazia apei, care este în principal o funcție tubulară.

„Acest lucru poate duce la hiponatremie, edem cerebral (umflarea creierului) și moarte în câteva ore, dacă aportul în exces de apă nu este corelat cu excreția de apă în urină, ceea ce este în conformitate cu cronologia morții lui Lee.”

Cercetătorii au scris că faptul că băutul de apă a fost observat atunci când este „o activitate atât de banală” înseamnă că probabil a fost „considerabil mai mare” decât cei din jurul lui în ziua în care a murit.

S-a raportat, de asemenea, că Bruce a consumat frecvent canabis și, într-o scrisoare, s-a descris pe sine ca fiind „împărat ca naiba”.

Consumul de canabis poate crește setea, iar domnul Polly se referă în cartea sa la utilizarea repetată a substanței pe 20 iulie 1973 - ziua în care Bruce a murit.

Cercetătorii sugerează că acest lucru l-ar fi determinat pe Bruce să bea apă în exces.

„În mod ironic, Lee a făcut celebru citatul „Fii apa, prietenul meu”, dar excesul de apă pare să fi ucis în cele din urmă”, au scris ei.

Moartea lui Bruce a survenit cu doar câteva săptămâni înainte de lansarea Enter The Dragon - primul mare film de Kung fu produs în Occident.

În mai 1973, a avut un accident aproape accidentat, după ce s-a prăbușit și a intrat în spasme după o sesiune de editare într-o sală de dublare fără aer condiționat.

Un medic l-a diagnosticat cu edem cerebral și Bruce a recunoscut că a mâncat niște haș nepalez cu puțin timp înainte de episod.

Bruce a apărut în filmul lui Quentin Tarantino din 2019 Once Upon A Time In Hollywood și a fost interpretat de Mike Moh.

Anul trecut, fiica sa a criticat portretul lui Tarantino despre defunctul ei tată, spunând că îi amintește de felul în care l-a tratat „Hollywoodul alb”.

Într-o scrisoare deschisă publicată de The Hollywood Reporter în iulie 2021, Shannon, în vârstă de 52 de ani, și-a exprimat destul de clar sentimentele, scriind că „s-a săturat al naibii de bărbați albi de la Hollywood care încearcă să-mi spună cine este Bruce Lee”.

„De ce vorbește Quentin Tarantino de parcă l-ar fi cunoscut pe Bruce Lee și l-ar fi urât? Pare ciudat, având în vedere că nu l-a întâlnit niciodată pe Bruce Lee, nu? Shannon a început coloana.

„După cum știți deja, portretizarea lui Bruce Lee în Once Upon A Time… In Hollywood de către domnul Tarantino, după părerea mea, a fost inexactă și inutilă să spunem cel puțin”, a scris ea mai târziu, adăugând în continuare: „Eu” M-am săturat de bărbați albi de la Hollywood care încearcă să-mi spună cine era Bruce Lee.

„M-am săturat să aud de la bărbații albi de la Hollywood că era arogant și un idiot când habar nu au și nu pot înțelege ce ar fi fost nevoie pentru a obține de lucru în Hollywoodul anilor 1960 și 1970 ca un chinez cu (Doamne interzice) un accent, sau să încerce să-și exprime o părere asupra unui platou ca un străin perceput și persoană de culoare', a continuat ea.

„M-am săturat ca bărbații albi de la Hollywood să-și confunde încrederea, pasiunea și priceperea cu orgoliul și, prin urmare, consideră că este necesar să-l marginalizeze pe el și contribuțiile sale.

„M-am săturat ca bărbații albi de la Hollywood să considere prea dificil să cred că Bruce Lee ar fi fost cu adevărat bun în ceea ce a făcut și poate chiar a știut cum să o facă mai bine decât ei.”

Vorbind la podcastul lui Joe Rogan, Tarantino a respins comentariile ei, spunând că Lee era „un tip arogant”. În felul în care vorbea, nu am inventat prea multe din asta.

„De unde vin eu este... Înțeleg că fiica lui are o problemă cu asta. Este tatăl ei, în regulă, înțeleg. Dar oricine altcineva, du-te la naiba, spuse Tarantino pe un pic, în timp ce Rogan începea să râdă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră