Un român aruncă anual circa 250 kg de alimente

06 Apr 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Un român aruncă anual circa 250 kg de alimente

Cifrele au fost prezentate, miercuri, de Asociaţia MaiMultVerde, cu ocazia lansării proiectului "România împotriva risipei de hrană". În cadrul acestui proiect vor fi realizate un studiu privind risipa de hrană în România și o campanie de informare ce se va extinde în București și alte cinci orașe — Craiova, Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța.

"Să ne înțelegem, pierderile până la un punct sunt inevitabile, de 10%, dar a vorbi de pierderi de 30-50% sunt diferențe foarte mari și trebuie găsite soluții", a declarat Teodor Mitrana, directorul Asociației MaiMultVerde, conform agerpres.ro.

El spune că stoparea risipei de alimente se poate face prin intermediul restaurantelor, care pot reduce porțiile și prin schimbarea mentalității oamenilor.

"Sunt mulți oameni care mănâncă cele două feluri și eventual desert, dar cum sunt acum porțiile în restaurante nu le poți mânca pe toate. Există soluția simplă de a lua acasă ceea ce rămâne, pentru că nu este nicio rușine, deși în cultura noastră poate părea jenant, dar nu, nu este nimic în neregulă cu asta. Este o formă de reducere a risipei. Mai sunt exemple și credem că în schimbul de experiență cu partenerii elvețieni vom găsi și alte soluții atât pentru nivelul restaurantelor, cât și al gospodăriilor", a mai spus Mitrana.

Anul trecut în noiembrie, Senatul a adoptat proiectul de lege privind combaterea risipei alimentare, decizia finală aparţinând Camerei Deputaţilor. Actul normativ interzice tuturor agenților economici, care desfășoară activități de comerț cu produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de folosință.

"Agenții economici care operează spații comerciale cu suprafața de peste 400 metri pătrați, cu destinația vânzare de produse alimentare, vor încheia un contract cu o organizație umanitară înregistrată legal sau cu o asociație de protecția animalelor, după caz, în vederea donării produselor alimentare aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil astfel încât acestea să poată fi utilizate", prevede propunerea legislativă. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă de 15.000 lei.

La 1 aprilie a fost publicată în Monitorul Oficial a fost publicată Legea 47/2016 privind instituirea zilei de 16 octombrie – Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare.

Cu acest prilej, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi zilei, stabilindu-se culoarea galbenă, culoarea specifică a zilei.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră