„Luxul“ ar putea s-o coste demiterea pe Raluca Prună. Dezbaterea moţiunii simple pe Justiţie a început

04 Apr 2016 | scris de Mara Răducanu
„Luxul“  ar putea s-o coste demiterea pe Raluca Prună. Dezbaterea moţiunii simple pe Justiţie a început

Semnatarii, 53 de deputați de la PSD, UNPR, ALDE, UDMR, neafiliați, spun că textul moțiunii se bazează pe o afirmație a ministrului Justiției, Raluca Prună, potrivit căreia "OUG nr. 6 din 11 martie 2016 nu restrânge drepturi și libertăți, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic".

"Ați afirmat că discuția despre drepturile omului reprezintă un lux teoretic. O afirmație extrem de periculoasă, surprinzătoare, care a obligat Parlamentul României la reacție și, mai mult, la atitudine față de drepturile fundamentale care nu sunt un lux, atitudine care se concretizează prin această moțiune simplă. Poate nici nu ar trebui să ni se pară surprinzătoare declarația dumneavoastră, având în vedere că ne-ați anunțat, cu multă mândrie chiar, că împărtășiți principiile fostului ministru al Justiției Monica Macovei, care ne spunea, nu cu mult înaintea dumneavoastră, că în România 'drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin'", se arată în moțiune.

De ce se cere demisia ministrului Raluca Prună 

Inițiatorii documentului cer demisia ministrului Justiției. "Dacă nu vă veți da demisia ori dacă nu veți fi demisă de către șeful Guvernului înseamnă că nu ați făcut decât să dați glas prin declarația dumneavoastră, precum și formă juridică prin ordonanța pe care ați inițiat-o unei filosofii despre precaritatea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor ce este împărtășită de întregul Executiv", se mai arată în document.

„Pentru modul în care dumneavoastră înțelegeți să vă raportați la drepturile fundamentale ale omului, considerându-le un lux, chiar și teoretic, nu pot exista motivări sau explicații! Aristotel spunea că 'Democrația este o formă de guvernământ în care cei liberi sunt la putere'. Dumneavoastră ați demonstrat prin declarații și conduită că nu sunteți o persoană liberă, că nu sunteți o persoană care gândește liber. Dumneavoastră nu doriți ca cetățenii acestei țări să fie oameni liberi, pentru că doriți ca puterea să fie exercitată de personaje obscure și nereprezentative. Dacă nu vă veți da demisia ori dacă nu veți fi demisă de către șeful Guvernului, înseamnă că nu ați făcut decât să dați glas prin declarația dumneavoastră, precum și formă juridică prin ordonanța pe care ați inițiat-o unei filosofii despre precaritatea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor ce este împărtășită de întregul Executiv", se mai arată în document.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră