"În urma informațiilor apărute în mass-media privind faptul că un echipaj al Serviciului de Ambulanță l-a consultat pe Ioan Gyuri Pascu și i-a pus diagnosticul de 'atac de panică', Colegiul Medicilor din Municipiul București s-a autosesizat. Rezultatele investigației vor fi făcute publice", se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor.
Raed Arafat, secretar de stat în ministerul de Interne și fondatorul SMURD, a declarat că primul medic venit pentru intervenţie a decis să nu facă o electrocardiogramă, însă a precizat că oficialii Colegiului Medicilor vor stabili vinovatul.
"Dacă s-a zis atac de panică și că are insomnii, clar că s-a clasificat cod verde. Din acel moment, apelul a mers la Serviciul de Ambulanță, care a trimis un medic de consultații, ceea ce este foarte corect. Medicul respectiv are echipamentele necesare să facă investigațiile și consultațiile de bază. În mașina lui, există inclusiv aparat EKG și oxigen și chiar un defibrilator semiautomat atunci când cazul este greșit clasificat.
Nu a fost cazul pentru că pacientul era conștient, medicul a vorbit, a consultat. Aici deja medicul a luat anumite decizii medicale, decizii care pot fi investigate doar de Colegiul Medicilor. După două ore, s-a sunat din nou pentru o persoană inconștientă. Atunci se intră pe cod roșu, deci intră și SMURD la apel. SMURD a avut două resurse. Prima este mașina de prim ajutor care era cea mai apropiată, cu paramedici și pompieri și care a fost trimisă imediat. Având în vedere modul de alertă și știind că este ceva grav, din start nu s-a așteptat să confirme paramedicii. S-a trimis și mașina de Terapie Intensivă de la SMURD, care se afla la o distanță un pic mai mare. Când a sosit mașina de prin ajutor, a constatat că pacientul este în stop cardiac și din informațiile pe care le dețin a aplicat primul șoc electric cu defibrilatorul și a început resuscitarea. Mașina SMURD a ajuns acolo până în 10 minute. Din păcate, cordul nu a răspuns. Cred că orice situație de acest gen trebuie analizată în liniște, fără un linșaj asupra sistemului. Aici, sistemul a funcționat. Vorbim de o singură variabilă și vorbesc despre deciziile medicului din prima mașină, dacă au fost sau nu corecte. Și aici nu se poate pronunța decât Colegiul Medicilor. Nici eu nu am dreptul să mă pronunț oficial. Faptul că medicul a decis să nu facă EKG-ul, e total răspunderea lui. Eu, la un pacient diabetic cu anumite probleme aș face un EKG pentru că pacientul cu diabet, de multe ori, manifestă infarctul miocardic altfel decât un pacient obișnuit. Adică s-ar putea să nu aibă dureri. Dar eu nu condamn medicul, trebuie să așteptăm analiza Colegiului, rezultatul autopsiei, toxicologiei...Orice atac, înaintea acestor concluzii, nu are sens!", a mai spus medicul Raed Arafat, aseară, la ”Sinteza Zilei”.
Alis Grasu: Medicul i-a măsurat constantele vitale și a constatat că au valori normale
Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a declarat, în cadrul matinalului Marius FM, realizat la SMART FM de Marius Tucă și Marius Manole, că Ioan Gyuri Pascu nu a avut niciun simptom care să îi inducă doctoriței de pe Ambulanță gândul că sunt probleme cardiace.
"Primul apel a fost la ora 3:26 dimineața. Primul apel a fost pentru o consultație la domiciliu. Apelul a fost făcut de o doamnă care s-a recomandat soția lui Gyuri Pascu. Spunea că nu doarme de mai multe zile și că are atacuri de panică, pe care nu le face pentru prima dată. A fost încadrată o urgență de cod verde și a fost trimisă o mașină de consultații la domiciliu cu un medic de familie. A ajuns în 11 minute, a găsit un pacient de 55 de ani care spunea că de mai bine de trei zile are insomnii care le pune pe seama unor dureri la nivelul articulațiilor genunchilor pentru care face și fizioterapie. Spunea că nu se poate odihni și că atunci când încep aceste atacuri de panică, se sperie. Medicul i-a măsurat constantele vitale și a constatat că au valori normale. Domnul de 55 de ani a mai spus că este diabetic, dar că ia tratament și că își ține glicemia în limite normale. Nu a dorit să meargă la spital.
Nu a avut durere toracică, nu a prezentat sincope, pierderi de scurtă durată a stării de conștiență, nu a prezentat variații ale tensiunii arteriale, nu a avut pusee de hipertensiune sau hipotensiune. Nimic care să ducă la o afecțiune cardiacă, la acel moment", a explicat Alis Grasu.
Șefa Serviciului de Ambulanță, Alis Grasu, a mai spus că SABIF desfășoară o anchetă internă în urma intervenției care a avut loc luni dimineață la artistul Ioan Gyuri Pascu, urmând ca rezultatele să fie comunicate în cel mult două zile.
"Am declanșat ancheta la ora 8 dimineața", a mai spus Alis Grasu.
Actorul şi cântăreţul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, luni dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct.