Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost adoptat, miercuri, de Guvern. Statul finanțează și organizează vaccinarea, asigură vaccinuri eficace, sigure și autorizate. Proiectul prevede obligația vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, inclusiv pe cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri. "Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecție specială", se precizează în comunicatul Guvernului.
În cazul vaccinării obligatorii consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vaccinare a copilului se face în scris.
"La data înscrierii într-o colectivitate, instituția are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B", se mai precizează în comunicat.
Potrivit comunicatului Guvernului, "Statul român, prin Ministerul Sănătății, își asumă asigurarea condițiilor pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacții adverse ale vaccinării, precum și compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relațiile de cauzalitate".
Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare.
Normele de aplicare urmează să fie aprobate în 12 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial.
Actul normativ ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.