Cum va fi vremea în următorele două săptămâni

23 Mai 2016 | scris de Sorin Anghel
 Cum va fi vremea în următorele două săptămâni

În zona montană, săptămâna debutează cu o scădere a temperaturii aerului, resimţită îndeosebi la valorile diurne, astfel încât, pe 25 mai, maximele vor fi, în medie, în jurul valorii de 10 grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii până pe data de 25 mai, media acestora urmând a se situa între 4 şi 7 grade. Apoi, până la sfârşitul lunii mai, temperaturile vor fi în creştere. Media maximelor va ajunge la 17-18 grade, iar a minimelor la 9-10 grade. Astfel de valori vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod normal în această perioadă. Scăderea termică de la începutul lunii iunie va fi uşoară, astfel că maximele se vor situa în jurul a 14 grade şi minimele vor fi de 6-7 grade. Vor fi averse aproape în tot intervalul, mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse între 24 şi 27 mai, dar şi după 31 mai.

BANAT. După o primă zi cu vreme mult mai caldă decât ar fi normal, valorile termice diurne vor marca o scădere accentuată, astfel că pe 24 şi 25 mai vor avea o medie regională de numai 20 de grade. Ulterior, vremea se va încălzi uşor şi treptat, atât ziua cât şi noaptea, urmând că în perioada 29 – 31 mai să se înregistreze, în medie, temperaturi maxime de 27-29 de grade şi minime de 14-16 grade, valori cu mult mai ridicate decât normalul climatologic al sfârşitului primăverii. Luna iunie va debuta cu o nouă scădere a temperaturii aerului, până la maxime diurne de 24-25 de grade şi minime nocturne de 13-14 grade, în medie regională, ceea ce va caracteriza un regim termic în general normal. Vor fi averse, cu o probabilitate mai mare şi pe arii mai extinse pe 24 şi 25 mai, dar şi în intervalul 30 mai – 5 iunie, când şi cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

CRIŞANA. Scăderea accentuată a valorilor termice de la începutul intervalului de prognoza va fi urmată de o încălzire treptată în perioada 26 - 30 mai, când vremea va deveni mult mai caldă decât ar fi normal pentru această perioadă. La începtul lunii iunie se va consemna o nouă scădere a valorilor de temperatură, ce se vor apropia de cele climatologic specifice datei calendaristice, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză acestea nu vor mai avea variaţii semnificative. Astfel, media regională a temperaturilor maxime va urca de la 20 de grade pe 24 - 25 mai, spre 28 de grade în data de 30 mai, iar în intervalul 2 – 5 iunie se va menţine relativ constantă în jurul valorii de 24 de grade. Minimele termice vor varia, în medie, de 10 grade, în dată de 25 mai, la 15 grade, în jurul datei de 31 mai, apoi vor scădea până la 13 grade, după 2 iunie. Vor fi averse pe arii mai extinse în zilele de 24 şi 25 mai, dar şi în intervalul 30 mai – 5 iunie, când şi cantităţile de apă vor fi mai însemnate. În restul perioadei, acestea vor fi sporadice şi la o intensitate redusă.

TRANSILVANIA. Temperaturile maxime vor marca o scădere accentuată, de la o medie regională de 25 de grade, la începutul intervalului, spre 18 grade, în data de 25 mai. Ulterior acestea vor creşte treptat, ajungând la o medie de 26 de grade la sfârşitul lunii mai, caracterizând o vreme cu mult mai caldă decât ar fi normal pentru această perioadă. În ceea ce priveşte temperaturile minime, acestea vor avea o uşoară variaţie la început, în jurul unei medii de 9 grade, pentru ca din dată de 25 mai să marcheze o creştere lentă spre 12-13 grade, în medie, în intervalul 30 mai – 1 iunie. În perioada 2 – 5 iunie, regimul termic se va menţine relativ constant, în jurul unei medii de 22 de grade a maximelor diurne şi de 11 grade a minimelor nocturne. Pe tot parcursul intervalului de prognoză se vor semnala averse, pe arii extinse şi însemnate cantitativ în perioada 24 – 27 mai şi din nou după dată de 31 mai.

MARAMUREŞ. În primele trei zile ale intervalului, regimul termic, îndeosebi cel diurn, va marca o scădere de aproximativ 5 grade şi va fi caracterizat, în jurul datei de 25 mai, de valori uşor mai coborâte decât cele climatologic specifice acestei perioade, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 21 de grade. Din data de 26 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară şi treptată, urmând a se înregistra în perioada 30 mai – 1 iunie valori termice, atât diurne cât şi nocturne, mult mai ridicate decît cele normale. Astfel, media regională a temperaturilor maxime va fi 25-27 de grade, iar a celor minime de 12-14 grade. Se vor semnala averse pe arii extinse şi moderate cantitativ în jurul datei de 24 mai. Ulterior, probabilitatea de apariţie a acestora va fi ridicată în perioada 25 – 27 mai şi în intervalul 30 mai – 5 iunie, când se pot înregistra şi cantităţi de apă mai însemnate.

MOLDOVA. Media regională a temperaturilor maxime va fi de 24-25 grade în primele două zile, valori mai ridicate decât mediile climatologic specifice acestei perioade. Apoi temperaturile vor fi în scădere pronunţată, pentru ca ulterior, până la sfârşitul lunii mai, să crească treptat spre 27-28 de grade, ajungând să caracterizeze din nou o vreme mai caldă decât ar fi normal. În intervalul 1 – 5 iunie, maximele diurne vor fi de 24-26 de grade. Temperaturile minime vor varia de la o medie de 12-13 grade în prima săptămâna de prognoz[, până la o medie regională de 15 grade în 31 mai - 1 iunie. Apoi, regimul termic nocturn va fi în scădere uşoară şi treptată spre 13 grade, în medie, la sfârşitul intervalului de prognoz[. Vor fi averse pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoz[, dar acestea vor fi mai frecvente şi mai importante cantitativ în intervalul 24 – 28 mai şi 31 mai – 5 iunie.

DOBROGEA. Până în dată de 25 mai, temperatura aerului va fi în scădere, de la maxime de 21-23 de grade, în medie regională, până la 19-20 de grade. Media regională a minimelor va fi de 12-14 grade, până pe 26 mai. În intervalul 25 - 31 mai, temperatura aerului va fi în creştere, până la maxime de 24-25 de grade şi minime de 16-17 grade. După dată de 31 mai, până la sfârşitul intervalului de anticipaţie, temperatura aerului va marca o scădere uşoară, valorile menţinându-se apropiate de cele specifice perioadei; media maximelor se va situa în jurul a 23 de grade, iar a minimelor va fi de 15-16 grade. Vor fi averse pe arii extinse între 24 şi 27 mai, când sunt de aşteptat şi cantităţi de apă mai însemnate şi, cu o probabilitate mai redusă, în restul intervalului.

MUNTENIA. Până pe data de 25 mai, temperatura aerului va fi în scădere, în special la valorile diurne. Astfel, mediile regionale ale maximelor vor ajunge să fie de 20-21 de grade, valori sub cele normale ale perioadei. Media minimelor, până pe 26 mai, va fi de 11-13 grade. În intervalul 25 - 31 mai temperatura aerului va fi în creştere până la medii regionale ale maximelor de 28-29 de grade şi ale minimelor de 14-15 grade, valori uşor mai mari faţă de cele normale ale perioadei. Apoi, până la sfârşitul intervalului, mediile regionale ale maximelor se vor situa în jurul a 25 de grade, iar ale minimelor vor fi de 14-15 grade. Vor fi averse, mai frecvente şi mai însemnate cantitativ în intervalul 24 – 28 mai şi 31 mai – 5 iunie.

OLTENIA. Până pe 25 mai, valorile termice diurne vor fi în scădere şi se vor înregistra medii regionale ale maximelor de 20-21 de grade. Valorile nocturne nu vor avea variaţii semnificative, astfel încât se vor înregistra medii ale minimelor de 11-13 grade. Ulterior, temperatura aerului va creşte treptat, ajungând la o medie a maximelor de 28-29 de grade la sfârşitul lunii mai, valori ce vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât ar fi normal pentru această perioada. Temperaturile nocturne vor marca o creştere până pe 31 mai, când media regională a minimelor va fi de 15-16 grade. Luna iunie va debuta cu o scădere uşoară a valorilor termice, astfel că până la sfârşitul intervalului de prognoza, media maximelor va fi de 25-26 de grade, iar a minimelor de 13-15 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele de 24 şi 25 mai şi după 30 mai, când şi cantităţile de apă vor putea fi mai însemnate. În restul intervalului, aversele vor fi posibile pe arii restrânse.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră