Primarul Kievului încearcă să salveze spiritul sărbătorilor ucrainene: Să nu-l lăsăm pe Putin să ne fure Crăciunul

29 Noi 2022
Primarul Kievului încearcă să salveze spiritul sărbătorilor ucrainene: Să nu-l lăsăm pe Putin să ne fure Crăciunul

Primarul Kievului a spus că orașul „nu poate să-l lase pe Putin să ne fure Crăciunul”, în timp ce ucrainenii se pregătesc să sărbătorească temporar sezonul festiv cu copaci întunecați, în timp ce atacurile aeriene rusești elimină puterea și fac ravagii în infrastructura critică.

Pomi de Crăciun vor fi ridicați în capitala Ucrainei pentru a marca Crăciunul și Anul Nou, a declarat primarul Kievului, Vitaly Klitschko, publicației de știri ucrainene RBC-Ucraina, dar compania de energie YASNO a declarat că nu vor fi iluminați, conform CNN.

Evenimentele în masă vor rămâne interzise conform legii marțiale, dar „nimeni nu va anula Anul Nou și Crăciunul și ar trebui să existe o atmosferă de Anul Nou”, a spus Klitschko pentru rețea. „Nu îl putem lăsa pe Putin să ne fure Crăciunul”.

Apelul său vine după săptămâni de atacuri aeriene susținute asupra rețelei energetice a Ucrainei, care au lăsat familiile din întreaga țară fără electricitate, lumină sau apă în mod intermitent.

Oficialii se întrec pentru a restabili resursele mai repede decât le poate elimina Rusia. Operatorul de energie electrică din Ucraina, Ukrenergo, a declarat marți că are un deficit de 30%, cu 3% mai mare decât cu o zi înainte, după ce a implementat o serie de „închideri de urgență” în toată țara la „mai multe centrale electrice”.

Pomii de Crăciun din Kiev vor oferi un semn de normalitate în locurile din oraș, inclusiv în celebra Piață Sophia. Klitschko a spus că acestea vor fi instalate „pentru a le aminti copiilor noștri starea de spirit de Anul Nou”.

„Știi, nu vrem să-l luăm pe Sfântul Nicolae de la copii”, a spus el.

Unul dintre cele mai mari spitale din Ucraina aproape a evacuat pacienți după ce loviturile rusești au tăiat alimentarea cu apă
Dar YASNO a clarificat că copacii s-ar ridica, dar fără lumini. Într-o scurtă declarație pe Facebook, compania a spus: „Nu știm cum rămâne cu voi, dar ne bucurăm că vor exista [copaci] și o decizie privind absența iluminării asupra lor”.

YASNO a citat încărcarea pe care o iluminare completă ar fi plasată pe rețeaua ucraineană, spunând că va „reduce o sarcină suplimentară semnificativă pe rețea. Și, în consecință, reduceți numărul de întreruperi.”

Având în vedere deteriorarea condițiilor meteorologice, consumul de energie este în creștere, a spus Ukrenergo, spunând că speră că deficitul de energie se va reduce pe măsură ce „unitățile revin la funcționare”. Șapte valuri de rachete rusești au contribuit la ultima rundă de întreruperi, a susținut acesta. CNN nu poate verifica independent numărul de valuri de rachetă.

Dar cursa pentru a acoperi golurile în rețeaua electrică va fi probabil o temă recurentă, deoarece ucrainenii se pregătesc pentru o iarnă rece și întunecată. Încă de duminică, Kievul și-a „restabilit aproape complet” acoperirea cu energie, apă, căldură, internet și rețea, a declarat atunci administrația militară a orașului Kiev.

Vorbind înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai NATO la București, șeful alianței militare a spus că președintele rus Vladimir Putin „încearcă să folosească iarna ca armă de război”.

Aliații NATO au furnizat generatoare pentru a ajuta Ucraina să-și restabilize infrastructura energetică prăbușită, a spus Jens Stoltenberg, dar a adăugat că se așteaptă ca mesajul miniștrilor de externe să fie că aliații „trebuie să facă mai mult”, inclusiv oferirea Ucrainei cu mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție. .

Iar prima doamnă ucraineană Olena Zelenska a îndemnat comunitatea internațională să rămână concentrată asupra conflictului pe măsură ce se apropie sezonul sărbătorilor.

„Sperăm că sezonul Crăciunului care se apropie nu vă va face să uitați de tragedia noastră și să vă obișnuiți cu suferința noastră”, a spus ea într-un interviu radiofonic de marți, în timpul unei vizite la Londra.

„Îmi dau seama că nouă luni este o perioadă foarte lungă, iar ucrainenii s-au săturat de acest război, dar nu avem de ales în această problemă. Luptăm pentru viețile noastre. Publicul britanic are de ales: se poate obișnui cu tragedia noastră și se poate concentra asupra propriilor lucruri importante din viață”, a spus ea.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la autoritățile locale, inclusiv la Kiev, să facă mai mult pentru a construi „punctele de invincibilitate” ale guvernului său – stații pop-up care oferă adăpost și servicii, cum ar fi facilități de încărcare a energiei electrice, conexiuni la internet și apă caldă. .

Zelensky a criticat lansarea programului, în special în capitală, unde a spus că doar unele site-uri funcționează corect. „Alte puncte încă trebuie îmbunătățite, pentru a spune ușor”, a spus el. „Locuitorii Kievului au nevoie de mai multă protecție.”

Iar Spitalul Clinic Regional din Kiev, unul dintre cele mai mari spitale din Ucraina, a fost săptămâna trecută pe punctul de a muta pacienții care urmează un tratament de dializă, care necesită o alimentare neîntreruptă cu apă, a declarat într-un interviu telefonic Vitaliy Vlasiuk, șeful adjunct al administrației militare a regiunii Kiev. .

„Din păcate, atunci când se întrerupe curentul la Kiev, alimentarea centrală cu apă se defectează adesea”, a spus Vlasiuk. „Lipsa alimentării cu apă este critică.”

Între timp, Națiunile Unite a spus că situația din orașele Mykolaiv și Herson din sudul Ucrainei rămâne „îngrozitoare” și „critică”. Numai în Mykolaiv, aproape un sfert de milion de oameni se confruntă cu o lipsă de căldură, apă și energie electrică.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră