Preşedintele Iohannis despre numirea şefilor DGIPI: „Este o eroare!“

18 Mai 2017 | scris de Jeanina Nastase
Preşedintele Iohannis despre numirea şefilor DGIPI: „Este o eroare!“

Președintele Klaus Iohannis a afirmat astăzi că inițiativa Senatului de a elimina avizul CSAT în numirea șefilor DGIPI este o eroare, arătând că atâta timp cât instituția este una militarizată, nu poate să funcționeze fără aviz CSAT. 

„Așa ceva nu se poate. E o eroare. Atâta timp cât instituția este una militarizată, nu poate să funcționeze fără aviz CSAT. Punct. Iar indiferent ce dorește Senatul sau Camera Deputaților, așa funcționează instituțiile în România, conform Constituției”, a spus Klaus Iohannis. 

”Dacă se menține această soluție, care este una neconstituțională după părerea mea, evident că speța va ajunge la Curtea Constituțională. În ultimă instanță voi ataca eu la CCR. Dar, deocamdată aștetăm să își revină Parlamentul. Întrebat cum vede această inițiativă a PSD-ului, președintele a răspuns că ”vede o rațiune politică, destul de evidentă după speța cu ANCOM. Se încearcă să se elimine instituția președintelui din anumite proceduri. E o eroare”.

Plenul Senatului a votat luni proiectul pentru aprobarea Ordonantei de urgență a Guvernului nr.76/2016 privind Directia Generala de Protectie Interna (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne - cunoscuta ca "Doi si-un sfert" modificată astfel încat șeful DGPI să poata fi numit și eliberat din functie de către ministrul Afacerilor Interne (nu de prim-ministru cum prevede ordonanta) fără avizul CSAT, așa cum este prevăzut în prezent, și să nu trebuiască sa fie cadru militar.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră