Sunt sau nu sunt „spioni“ în Justiţie. CSM vrea să sesizeze Comisia Parlamentară de Control a SRI

21 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
Sunt sau nu sunt „spioni“ în Justiţie. CSM vrea să sesizeze Comisia Parlamentară de Control a SRI

Consiliul Superior al Magistraturii a discutat astăzi despre adresa CSAT prin care s-a arătat că nu există niciun spion în rândul justiţiarilor. Nu este clar cum au fost făcute aceste verificări, dar unii judecători susţin că s-au implicat serviciile de informaţii şi că ar trebui făcută o verificare de către Comisia Parlamentară.

iohannis SRIDeşi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării susține că nu există ofiţeri sub acoperire în rândul procurorilor și judecătorilor în urma unor verificări, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii cer să vadă dovezile care au dus la această concluzie.  Judecătorul CSM Norel Popescu a precizat că instituţia ar trebui să se adreseze Comisiei Parlamentare pentru controlul SRI pentru a verifica dacă serviciile de informaţii au făcut sau nu verificarea în cazul ofiţerilor acoperiţi din presă, potrivit RTV.

 „Lucrurile stăteau cum spune domnul preşedinte până la momentul în care a intervenit declaraţia consilierului prezidenţial (n.r. Dan Mihalache). Acesta a spus ca CSAT nu are logistica necesară de a verifica şi am încredere în ce spune consilierul. Auzind declaraţiile lui, m-am îngrijorat. Dacă aceste verificări nu au fost făcute de CSAT si acesta a fost doar un purtător de vorbe al serviciilor de informaţii, în sensul că acestea au făcut verificările iar CSAT doar a transmis informaţia, înseamna că această verificare este ilegală şi încalcă textul articolului 7 din legea 303. Crezând că aşa e, cum spune consilierul prezidenţial, noi, CSM, ar trebui să ne adresăm Comisiei Parlamentare de verificare a SRI pentru a face verificări dacă s-a respectat sau nu procedura“, a declarat judecătorul CSM Norel Popescu. 

Unul da, altul ba! 

"Lucrurile stăteau cum spune domnul preşedinte până la momentul în care a intervenit declaraţia consilierului prezidenţial (n.r. Dan Mihalache). Acesta a spus ca CSAT nu are logistica necesară de a verifica şi am încredere în ce spune consilierul. Auzind declaraţiile lui, m-am îngrijorat. Dacă aceste verificări nu au fost făcute de CSAT si acesta a fost doar un purtător de vorbe al serviciilor de informaţii, în sensul că acestea au făcut verificările iar CSAT doar a transmis informaţia, înseamna că această verificare este ilegală şi încalcă textul articolului 7 din legea 303. Crezând că aşa e, cum spune consilierul prezidenţial, noi, CSM, ar trebui să ne adresăm Comisiei Parlamentare de verificare a SRI pentru a face verificări dacă s-a respectat sau nu procedura", a declarat judecătorul CSM Norel Popescu.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a publicat, luni, o informare de presă în care preciza că, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, a verificat dacă magistraţii şi angajaţii Parchetelor sunt sau nu informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.  Şeful cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a declarat, marţi, că intenţia Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România de a da în judecată CSAT în problema relaţiei dintre justiţie şi servicii este "hazardată". "Mi se pare puţin hazardat şi am sentimentul că cineva este într-o campanie electorală în Justiţie prin această temă. Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege-n.r.) în anul 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri", a declarat Dan Mihalache, prezent la o dezbatere privind reprezentarea femeilor în politică, organizată de PNL.  Potrivit lui Dan Mihalache, CSAT poate doar să trimită declaraţiile pe proprie răspundere catre instituţiile abilitate pentru a vedea dacă în rândul judecătorilor sunt şi ofiţeri acoperiţi.

"Răspunsul institiţiilor acesta fost (nu există ofiţeri acoperiţi în rândul judecătorilor-n.r.)", apreciind că CSAT nu are capacităţi proprii pentru a "umbla după ofiţeri acoperiţi". Dan Mihalache a afirmat că are "anumite dubii asupra acestei proceduri", însă, „acesta a fost răspunsul instuţiilor statului".

 dana girb

Reacţia UNJR după declaraţiile lui Dan Mihalache

„În lumina noilor declaratii potrivit carora CSAT nu are capacitatea sa verifice daca exista agenti acoperiti ai serviciilor secrete printre magistrati, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (n.r.- foto Daniela Gîrbovan, preşedintele UNJR ) solicita publicarea de indata a deciziei CSAT in baza careia Presedintia Romaniei a anuntat, pe data de 18 ianuarie, ca s-au facut verificari si "nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii" in justitie.

De asemenea, UNJR solicita domnului presedinte Klaus Iohannis lamuriri publice cu privire la procedura urmata de CSAT, care a condus la comunicatul Presedintiei ca nu exista ofiteri acoperiti in justitie, in conditiile in care seful Cancelariei Prezidentiale, domnul Dan Mihalache, a afirmat, dupa ce acel raspuns a fost facut public, ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica declaratiile date de magistrati. Mai mult, afirmatia domnului Mihalache contrazice flagrant comunicatul Presedintiei.

Daca Presedintia afirma ca "in urma verificarilor efectuate de catre institutiile abilitate, s-a constatat ca [...] nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii" in justitie, domnul Mihalache ne-a spus azi ca "raspunsul institutiilor acesta a fost: nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiterii acoperiti. (...) Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului." Ca atare, pe o voce ni se spune ca s-au facut verificari, pe alta ni se spune ca nu exista capacitati de a face verificari.

Dubiile exprimate public de un oficial de asemenea grad vis a vis de incapacitatea CSAT de a face verificari efective nu fac altceva decat sa sporeasca confuzia si suspiciunile in spatiul public ca justitia este influentata de serviciile secrete, fapt ce contravine principiilor fundamentale ale democratiei. Ca atare, UNJR solicita o pozitie publica oficiala a Presedentiei Romaniei si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a explica procedura pe care au urmat-o pentru a face aceste verificari.

Finalizarea tuturor demersurilor pentru transparentizarea relatiei dintre serviciile secrete si justitie este un imperativ absolut pentru a consolida increderea in justitie si a avea garantia independentei sale. Fara o justitie independenta nu poate exista stat de drept“. 

Preşedinţia României: „Nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperitţ, informatori sau colaboratori ai Serviciilor de Informaţii”

Amintim ca Administraţia Prezidentiala a anuntat, luni 18 ianuarie 2015, ca CSAT, din dispozitia lui Klaus Iohannis, a verificat veridicitatea declaratiilor date de magistrati in ceea ce priveste relatiile cu serviciile de informatii. Si ca nu exista nimic in neregula. Conform Administratiei Prezidentiale, in urma verificatilor, s-a constatat ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră