Adrian Micu, meşter popular de la Vatra Hărmanului, a explicat pentru site-ul www.miscareaderezistenta.ro care este povestea şi semnificaţia ouălor din Ţara Bârsei. „Povestea ouălor din Ţara Bârsei este foarte puţin cunoscută. Din păcate, sunt câteva sute de modele rămase aşa cum se lucrau acum 100 de ani pe care le exersăm şi noi. Sunt ouă cu poveste care conţin, de fapt, o întreagă viziune asupra lumii aşa cum o aveau ţăranii acum 100 de ani, să zicem. O întreagă cosmogonie la purtător pentru că pe oul încondeiat se pune şi frunza de brad, de stejar şi soarele şi luna şi uneltele şi animăluţele, toată povestea lor mitologică. Este o prelungire sau o regăsire a mitologiei ţărăneşti pusă pe oul încondeiat şi, nu întâmplător de Paşti pentru că semnificaţia profundă a sărbătorii este reîntemeierea lumii, a întregii creaţii“, a declarat meşterul Micu.
Este de neconceput ca ouăle roşii să nu se găsească pe masa de Paşte. Fără ele marea sărbătoare creştină aproape că nu are însemnătate, iar simbolul ouălor roşii este strâns legat de Patimile lui Iisus. Legenda spune ca Sfanta Maria, venind să-şi vada Fiul răstignit, aveala un coş plin cu ouă pe care l-a lasat chiar lânga Cruce când a început să-L plângă. Se spune că sângele acestuia a înroşit ouăle, iar de atunci s-a păstrat obiceiul vopsirii de ouă roşii de Paşte.
Simbolurile ouălor de Paşte
Joia Mare este cunoscută mai ales, în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroşesc ouăle, pentru că se spune că ouăle înroşite sau împistrite în această zi nu se strică tot anul. Mai demult, ouăle se vopseau cu coji de ceapă, cu sunătoare (pojarniţă), cu coajă de crin roşu sau cu flori de tei; luciul li se dădea ştergându-le, după ce s-au fiert, cu slănină sau cu untură. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfinţite şi îngropate la moşie o feresc de piatră. Pe lângă ouă roşii, românii contemporani mai vopsesc ouăle şi în galben, verde, albastru.
Ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii şi renaşterea naturii. În tradiţia populară românească, ouăle de Paşte sunt considerate un simbol al regenerarii şi al purificării, ce protejaza animalele din gospodarie. În prezent, sunt folosite mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare din ele având un anume simbol şi anume: albul este simbol al purităţii, roşul semnifică viaţa (culoarea sangelui), albastrul este culoarea cerului si a apei, iar negrul reprezinta fertilitatea, galbenul reprezinta soarele si aurul, insa liniile pictate pe oua simbolizeaza eternitatea.
Ornamentica ouălor decorative
Ornamentica ouălor decorative este extrem de variată, ea cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe şi religioase. Iata câteva simboluri şi semnificatii utilizate:
linia dreapta verticala = viaţa ;
linia dreapta orizontala = moartea ;
linia dubla dreapta = eternitatea ;
linia cu dreptunghiuri = gandirea si cunoasterea ;
linia usor ondulata = apa, purificarea ;
spirala = timpul, eternitatea ;
dubla spirala = legatura dintre viata si moarte (SURSA: http://www.crestinortodox.ro/)
SURSA FOTO: Facebook Vatra Hărmanului