Plaje românești, extinse cu bani europeni

13 Noi 2018 | scris de M.C.
Plaje românești, extinse cu bani europeni

Peste alți câțiva ani, mai multe zone de pe litoralul Mării Negre se vor putea lăuda cu plaje de dimensiuni impresionante în urma unor investiții finanțate cu sute de milioane de euro de Comisia Europeană.

Constanța se mândrește deja de câțiva ani cu o plajă lată, nouă, acolo unde pe vremuri stăteau doar câțiva bolovani și o mulțime de buruieni între construcții și apa mării, scrie euractiv.ro.

Proiectul „Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)”, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), a fost semnat de membri ai guvernului și directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), beneficiarul proiectului.

Finanțarea europeană se ridică la circa 709 milioane de euro, iar banii de la UE vor fi utilizați pentru crearea a peste 226 de hectare de noi plaje în Mamaia, Eforie, Costinești, Olimp, Neptun-Jupiter, Aurora-Venus-Balta Mangalia, Saturn-Mangalia, 2 Mai și Agigea.

În prima etapă a proiectului, care a durat din 2012 până în martie 2018, suprafața României a crescut cu 60 hectare.

Proiectul vizează reducerea eroziunii costiere şi mărirea suprafeţei plajelor de pe litoralul românesc, iar construcțiile din cea de-a doua fază vor începe efectiv anul viitor.

„Sunt convinsă că această investiţie, care va fi finalizată în cinci ani de zile, va aduce o valoare adăugată, prin finanţare europeană, pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea României”, a declarat Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, la semnarea contractului.

Pe lângă lucrările de extindere a plajelor și creare a unor noi plaje prin înnisipare vor fi efectuate și lucrări de drenare, consolidare, vor fi construite noi diguri și ziduri de sprijin și vor fi implementate noi măsuri de monitorizare prin satelit a procesului de eroziune.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră