Pestă porcină la cea mai mare fermă din România. Este a doua ca mărime din Europa!

25 Aug 2018
Pestă porcină la cea mai mare fermă din România. Este a doua ca mărime din Europa!

Cea mai mare temere s-a dovedit întemeiată: contaminarea cu pestă porcină a celei mai mari ferme din România. Verdictul a fost dat de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, care a confirmat existenţa virusului pestei porcine africane în cea mai mare fermă din România, a doua ca mărime din Europa, care aparţine SC TEBU Consult Brăila, unde există aproximativ 140.000 de porci.

Potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă, pentru AGERPRES, de directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan, în această crescătorie sunt 135.000 - 140.000 de capete, în trei ferme.

Vineri dimineaţă au fost trimise probele la laboratorul naţional de referinţă şi rezultatele au confirmat existenţa virusului. De luni, se va trece la eutanasierea porcilor din această fermă.

În judeţul Brăila mai sunt trei ferme în care a fost confirmat virusul. Vineri, pesta a fost confirmată la SC Romsoci din Tichileşti, care are 35.000 de porci, iar săptămâna trecută în fermele SC I.I. Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos, cu 504 capete, şi SC Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete, toate animalele din ultimele două ferme fiind deja ucise.

Directorul DSV Brăila a admis faptul că transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunăre.

Într-o conferinţă de presă organizată vineri de prefectul de Brăila, George Paladi, şi directorul Gicu Drăgan, presa a lansat ideea că în Insula Mică a Brăilei, declarată rezervaţie naturală, ar exista mai multe cadavre de porci, care nu pot fi ridicate însă de autorităţile sanitar-veterinare, deoarece nu au competenţa de a pătrunde în această zonă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră