În rețeaua reprezentanțelor Institutului Cultural Român, Ziua Limbii Române va fi sărbătorită și anul acesta printr-o serie de manifestări culturale, artistice şi educaţionale.
Acestea sunt organizate împreună cu Ambasadele sau Consulatele din țările de reședință, la sediile institutelor sau în colaborare cu importanți parteneri locali. Iată câteva oraşe unde ICR are activităţi:
La Londra se sărbătoreşte Ziua Limbii Române prin organizarea unui curs demonstrativ de limba română susţinut de către Gabriela Mocan (referent la ICR Londra) la sediul Institutului, deschis tuturor celor interesaţi. După succesul evenimentului de anul trecut, considerăm că acesta este un foarte bun prilej pentru a anunţa intenţia lansării unui curs de limba română la sediul din 1 Belgrave Square în toamna acestui an. În completarea cursului, vor fi invitaţi studenţi britanici şi străini care studiază limba română la universităţile şi colegiile din Londra pentru a împărtăşi motivaţiile şi experienţele lor în învăţarea limbii.
Institutul Cultural Român de la Madrid celebrează Ziua Limbii Române, în colaborare cu CEPI Alcalá de Henares, prin organizarea proiectului „În lumea poveştilor", care cuprinde un program compus dintr-o serie de evenimente dedicate copiilor: prezentarea pe suport audio a unei poveşti româneşti, realizarea unui atelier de creat poveşti imaginate de copii (prin intermediul unui joc interactiv în care aceştia să deseneze personajele şi să povestească acţiunea) și prezentarea unei povești dramatizate în interpretarea actriţei Mariana Achim. Prin formatul și activităţile propuse, evenimentul se adresează comunităţilor de români din Spania, şi în mod special copiilor.
La sediul ICR New York va avea loc o seară de lectură și o lansare de carte, dedicate Zilei Limbii Române. În cadrul evenimentului vor fi prezentate cele mai recente publicații ale scriitoarei Carmen-Francesca Banciu, Ziua Mamei și Berlin is My Paris, cu ocazia turneului american al scriitoarei. Ziua mamei (Mother's Day), apărută în germană sub titlul Das Lied der traurigen Mutter (Rotbuch) a fost publicată și în limba engleză de către editura PalmArtPress, în 2015. Parte roman, parte proză autobiografică, cartea explorează relația mamă-fiică, în timpul dictaturii comuniste din România, prilejuind oportunitatea unui dialog despre Europa de Est, femeia-artist și relația dintre femei. Berlin is My Paris a fost recent publicată în limba engleză, la editura PalmArtPress. Volumul descrie greutățile vieții unei femei scriitor, care a copilărit în România comunistă și, după căderea comunismului, ajunge pe „pământul făgăduinței" din Europa de Vest. Profesor dr. Elena Mancini, de la Queens College, din New York, traducătoarea romanului Ziua mamei, va prezenta cele două romane ale scriitoarei Carmen-Francesca Banciu. Dr. Mancini va face lectura unor fragmente din roman în limba engleză, iar autoarea le va citi în limba română.
Institutul Cultural Român de la Varșovia va marca 31 august - Ziua Limbii Române, cu un proiect neconvențional care dorește să promoveze limba română prin intermediul artei gastronomice tradiționale. Evenimentul se va desfășura în clubul-cafenea literar-artistică „Jaś i Małgosia" din Varșovia, până pe 2 septembrie, și va cuprinde o expoziție, proiecție de film, muzică românească, gastronomie și o multitudine de materiale tipărite, având în centru limba și cultura române. Expoziția, concepută special pentru eveniment, va prezenta, în planșe mari, de interior, rețete tradiționale românești, cu explicații în limba română. Imaginea fiecărui fel de mâncare va fi însoțită de enumerarea - în formă grafică - a ingredientelor necesare, în dreptul fiecărei imagini/desen aflându-se termenul românesc corespondent. De asemenea, vor fi oferite publicului cărți poștale având ca temă gastronomia (inclusiv rețete detaliate), fluturași despre limba română și activitatea Institutului şi semne de carte cu citate din scriitori români, proverbe și zicale românești cu sensuri interesante.
Cu ocazia Zilei Limbii Române, ICR Lisabona organizează minicursuri cu tematici diverse: noțiuni generale despre istoria și geografia României, evocări ale unor importante personalități românești, proverbe românești, asemănări și deosebiri între limbile română și portugheză (similitudini semantice/ fonetice, „falși prieteni"), lecții demonstrative de artă culinară cu degustare, informații turistice despre România. Acest eveniment contribuie la intensificarea campaniei de promovare a cursurilor de limba română, organizate de Institutul Cultural Român de la Lisabona încă din anul 2007 și atragerea unui număr cât mai mare de cursanți. Cursurile realizate cu ocazia Zilei Limbii Române se adresează publicului larg, cu motivaţii diverse, provenind din medii diverse, având ca principal obiectiv stimularea - prin cunoaşterea limbii - a interesului pentru cultura şi civilizaţia românească.