O stradă din Alba Iulia va purta numele primei femei pilot din România

03 Oct 2022 | scris de A.V.
O stradă din Alba Iulia va purta numele primei femei pilot din România

O stradă din Alba Iulia va purta numele primei femei pilot din România, Smaranda Brăescu, campioană mondială de parașutism și prima femeie din istorie care a traversat Marea Mediterană cu un avion cu un singur motor și fără escală.

Anunțul a fost făcut de primarul Gabriel Pleșa în prima parte a lunii, la un eveniment dedicat aviatoarei la Muzeul Principia din Alba Iulia, când au fost marcați 125 de ani de la nașterea ei și 90 de ani de la obținerea recordului absolut la parașutism.

Personalitatea Smarandei Brăescu a fost evocată, în prezența elevilor de la mai multe școli din oraș, printre care și cei ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan”, scrie basilica.ro.

Smaranda Brăescu a fost prima femeie pilot și parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (anul 1931) și campioană mondială (cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA, anul 1932).

A activitat ca voluntar în „Escadrila Albă” de aviație sanitară, în timpul celui de-al Doilea Război, în Escadrila nr. 13 de recunoaștere, observație și legătură și apoi în Escadrila nr. 113 Legătură.

Având în vedere personalitatea marcantă a Smarandei Brăescu, anul 2022 a fost instituit ca „Anul Smaranda Brăescu”, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la parașutism, în data de 19 mai 1932.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră