Raluca Ada Popa este sibianca ce este cotată drept unul din cei mai inteligenți oameni. Tânăra sibiancă începe să fie recunoscută la nivel mondial ca un geniu al informaticii.
Absolventă a Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu, ea a ajuns în Statele Unite la Universitatea Berkley, a creat niște programe de criptare informatică, iar acum este nominalizată în topul geniilor Massachusetts Institute of Technology (MIT) „35 under 35”, potrivit Ora de Sibiu.
Sistemele sale de criptare lucrează cu o gamă largă de aplicații și oferă un nivel de protecție pe care firewall-ul nu o poate oferi: chiar dacă atacatorii intră într-un sistem informatic, aceștia nu au cum să descifreze datele.
Raluca Ada Popa spune că tehnicile ei permit sistemelor informatice să funcționeze ca și cum „ar fi fost legate de ochi”. Ele sunt capabile să lucreze cu datele fără a le „vedea” efectiv – ceea ce deschide câmpul de securitate cibernetică pentru o serie de noi aplicații.
O inovatie mai recentă a ei, „Helen”, poate fi folosita de spitale pentru a partaja informațiile din fișa medicală a unui pacient fară a compromite confidențialitatea acestora.
Un alt sistem, „Opaque”, asigură sistemele hardware împotriva software-ului potențial compromis și este acum utilizat de companii precum IBM.
A ajuns în Statele Unite acum 13 ani datorită unui profesor căruia și acum îi mulțumește. ”Eram la clasă de mate info intensiv. A venit un profesor din State, sibian, Liviu Iftode și ne-a încurajat pe cei mai buni să aplicăm pentru facultățile din America. El a fost cel care m-a ajutat, mi-a dat teste să mă pregătesc….”, povestește Raluca, cea care a fost șefă de promoție în generația ei și olimpică la matematică, fizică și informatică.
Și pentru că informatica era pasiunea Ralucăi, a aplicat la mai multe facultăți de profil din Statele Unite.
A fost acceptată la Caltech. După primul an în care a obținut doar note maxime, s-a transferat la MIT, o altă instituție de prestigiu în domeniul informaticii. Aici Raluca a absolvit, a făcut un master, apoi un doctorat și un post doctorat.
Raluca s-a specializat în securitate informatică și în acest domeniu a realizat și lucrarea de doctorat. ”Lucrarea mea s-a bazat pe protejarea datelor, dar într-un fel diferit. De exemplu, alte programe de acest gen crează un zid în jurul informației, dar care poate fi spart de hackeri. Eu am gândit un program care criptează informația. Se poate lucra cu ea, dar accesată din exterior ea e criptată. Cu această lucrare am câștigat premiul pentru cel mai bun doctorat în informatică de la MIT”, spune Raluca, potrivit Ora de Sibiu.