UPDATE. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, joi noapte, după scoaterea din subteran în viață a primilor doi mineri din cei trei rămași blocați în mină la Lupeni, că primul dintre aceștia este transportat la București, la Spitalul Floreasca, cu elicopterul SMURD cu termoviziune, fiind în comă indusă.
Pacientul a fost intubat și ventilat după ce a fost preluat de medicii SMURD în urma scoaterii la suprafață, el având fractură de femur și o fractură la umăr și în stare de hipotermie, a declarat Arafat, la Digi 24.
Totodată, al doilea miner scos din mină, a cărui stare a fost mai bună pentru că se afla într-o zonă mai protejată în momentul surpării, are numai o rană la picior, în urma evaluării de către echipajul medical de la fața locului el fiind trimis către Spitalul din Petroșani.
Potrivit lui Raed Arafat, minerul care a fost transportat la București cu elicopterul are 24 de ani, cel aflat într-o stare mai bună are 39 de ani, iar cel care a fost găsit decedat de către salvatori are 40 de ani.
Salvatorii au reușit să ajungă și la cel de-al treilea miner blocat în mina de la Lupeni, însă acesta nu are semne vitale, nu are puls, a declarat vineri dimineața, la Lupeni, ministrul Energiei, Toma Petcu.
UPDATE: Unul dintre minerii care au reușit să scape de surparea din subteranul Minei Lupeni a fost transportat cu o ambulanță, joi după-amiază, la Spitalul de Urgență Petroșani cu un traumatism toracic. Echipa de salvatori a avansat pe galerie, de unde se aud mai multe voci. Un psiholog a fost desemnat să consilieze rudele minerilor. La gura minei, ISU Hunedoara a adus o autospecială de terapie intensivă și una pentru transport victime multiple.
Trei mineri sunt dați dispăruți în subteran în urma unei surpări într-o galerie la Mina Lupeni, din Valea Jiului, la fața locului fiind deplasate mai multe echipaje de salvatori. Mina Lupeni era prevăzută să fie închisă la sfârșitul acestui an.
Două elicoptere SMURD și mai multe mașini aparținând Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare și Serviciului de Ambulanță vor ajunge la Mina Lupeni, a declarat joi pentru Agerpres secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
"În subteran intervin salvatori minieri. Am mobilizat forțe de intervenție", a mai spus Arafat.
Surparea s-ar fi produs pe o galerie din subteran și ar avea o lungime de circa 10 metri. "Surparea a avut loc în Panoul 7C, sectorul 2. Au fost prinși trei mineri care lucrau la mutarea unui abataj. Echipele de salvatori mineri desfășoară activitățile necesare pentru salvarea victimelor" , a declarat președintele Sindicatului 'Muntele', Darius Câmpean.
În zona surpării se aflau 14 mineri. Dintre aceștia, 11 au reușit să iasă la suprafață, iar trei au rămas în subteran după ce abatajul s-a surpat, iar cărbunele căzut din tavan a blocat căile de acces.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara anchetează incidentul de la Mina Lupeni, însă nu se știe, deocamdată, care au fost cauzele care au dus la producerea surpării.
"Abatajul acela are o intrare și o ieșire. Nu se știe ce a cedat acolo. Probabil sunt stâlpii de susținere", a explicat purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Gabriel Istrate. Pentru moment, evenimentul este încadrat la categoria incidentelor periculoase.
”Operaţiunea de degajare a surpării continuă. Deja există semne că cei trei mineri sunt în viaţă, se aud zgomote şi voci. Se intervine în acest moment şi se caută să se ajungă pe calea cea mai scurtă. Personal, sper că într-o oră să se rezolve chestiunea aceasta. Ceea ce este important de spus este că există pericolul surpării în continuare”, a declarat pentru news.ro prefectul Fabius-Tiberiu Kiszely.