Oficialii DSU le atrage atenţia oamenilor asupra unei noi metode de înşelăciune, una în care este implicat numele SMURD. „Intervenţiile SMURD sunt gratuite, fie că sunt ambulanţe sau la UPU, aşa că sunt unii care se folosesc de necunoştinţa legislaţiei. Ei spun că "ruda voastră a păţit ceva, e nevoie de bani să zboare elicopterul SMURD“. De aici noi am decis să tragem un semnal de alarmă. Numai în cursul dimineţii au fost trei situaţii în Bihor unde oamenii au contactat colegii de la SMURD să se intereseze. Cineva încearcă să se folosească de numele SMURD să ceară bani de la populaţie. Să fie populaţia atentă şi să anunţe poliţia dacă primeşte astfel de telefoane. Niciodată nu sună SMURD să solicite bani de la populaţie. Eu am fost anunţat de colegii de la Bihor, pentru asta am făcut şi comunicatul, nu pot să vă spun dacă au mai fost alte apeluri, dar în trecut au mai fost situaţii de acest gen şi poliţia a identificat apelanţii. În ultima perioadă s-au liniştit, astăzi văd că au revenit. Ignoraţi total apelul şi anunţaţi poliţia că aţi fost sunată şi de la ce număr de telefon. Ignorarea apelurilor este importantă, nu trebuie nimeni să cadă în plasă, au fost unii care chiar ştiau fiul unei familii unde este şi erau siguri că familia nu va putea să-şi contacteze fiul, fie furau telefonul, fie ştiau că e într-un loc unde nu merge telefonul şi anunţa familia. Chiar dacă nu dau pe telefon de ruda lor, să nu cadă în plasa acestor escroci şi să anunţe poliţia, se poate afla pe alte căi dacă ruda lor e sănătoasă", a declarat, la România TV, Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
„Nu daţi curs solicitărilor, în situaţia în care sunteţi sunaţi şi vi se spune că, în urma unui accident în care au fost implicate rude, este nevoie de intervenţia elicopterului SMURD, iar pentru această intervenţie vi se cer bani. Facem precizarea că toate intervenţiile SMURD sunt GRATUITE. Nici pacienţii şi nici medicii care solicită intervenţia elicopterului SMURD nu trebuie să plătească pentru misiunile de salvare. Dacă sunteţi victima unei astfel de înşelătorii , să rugăm să anunţaţi autorităţile", se arată într-un anunţ al DSU.
Nu uitaţi nici de METODA ACCIDENTUL!
În cazul metodei „Accidentul“ hoţii sună, sau dau un mesaj, și se dau drept un membru al familiei, cerând urgent rudelor ajutor financiar, ca urmare a unui accident. Un mesaj de acest tip poate suna în felul următor: "Am ceva important să îți spun, sună-mă!". De obicei, numărul de la care ați fost sunat rămâne pe ecran ca "apel nepreluat". Înştiinţarea poate apărea chiar fără ca telefonul să fi sunat vreodată. Dacă este vorba de un număr care începe cu +39..., 390..., +391...., +392..., +393... +394, este recomandat să îl ștergeți imediat și nu se va întâmpla nimic. În cazul în care sunați la acel număr, veți deveni victima infractorilor. Aceştia cer să le transferaţi bani într-un anumit cont pe motiv că o rudă apropiată, victima unui accident rutier, este în pericol şi trebuie salvată. Cei mai mulţi oameni, speriaţi şi de bună-credinţă cad în plasa infractorilor şi rămân astfel fără sume mari de bani.