"Din fericire, bilanţul este, din punctul nostru de vedere, zero. Mici situaţii, cum este bucata care a căzut la palatul de la Iaşi. Dar din fericire, fără nicio persoană care să fie rănită sau afectată grav", a spus Arafat la Digi24.
Secretarul de stat în MAI a precizat că au fost trimise mașini de la ISU pentru verificarea situației în Centrul Vechi din București și în alte zone, dar concluzia a fost că nu sunt pagube și nici persoane rănite.
"În România, poate cea mai mare vulnerabilitate în caz de cutremur o reprezintă oamenii, care nu sunt pregătiţi şi care nu înţeleg cum să reacţioneze. De exemplu, am avut o situaţie la Iaşi, când o doamnă a sărit pe geam, dar din fericire era la parter. Nu a fost o idee pe care să o impregnăm în mentalul populaţiei, panica să nu existe, să controleze teama, pentru că nimeni nu poate să zică că nu îi e teamă de un cutremur, dar să îşi controleze reacţiile, pentru că dacă eşti în panică, induci panică la alţii şi automat reacţionezi negândit", a explicat medicul Raed Arafat.
Potrivit datelor INFP, în luna septembrie, în România s-au produs 27 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,4 și 4,2 grade pe scara Richter, cele mai multe fiind în zona Buzau - Vrancea.
Cea mai importantă mişcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimţit şi la Bucureşti.
Citiţi şi:
Șeful INFP: A fost un cutremur cu un mecanism destul de ciudat! (VIDEO)
Ghid de supravieţuire. Ce trebuie să faci în caz de cutremur
Gabriela Firea, după cutremurul din Vrancea: Bucureştenii să plece din clădirile cu bulină!