Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Monica Cristina Anisie, a prezentat joi măsurile introduse de Ministerul Educației, începând cu structura anului școlar și terminând cu examenele naționale şi programul național 'Școala altfel', care a fost flexibilizat.
"Programul se va întinde pe durata a 5 zile lucrătoare, lăsând la decizia comunității școlare perioada pentru derularea programului, după cum urmează: 21 noiembrie — 2 decembrie 2016, 27 februarie — 31 martie 2017 și 15 mai — 9 iunie 2017 (învățământul preșcolar și primar), respectiv 17 octombrie — 2 decembrie 2016, 27 februarie — 31 martie 2017 și 15 mai — 9 iunie 2017 (învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal)", precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat.
De asemenea, calendarul de desfăşurare a examenelor naționale a fost optimizat pentru a evita suprapunerile și suprasolicitarea activităților de organizare. Astfel, prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua la 21 august.
O altă modificare, valabilă și în cazul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, vizează eliminarea prevederii conform căreia nota finală după soluționarea contestațiilor se modifică numai în cazul în care, între nota inițială și nota de la contestații există o diferență de minimum 0,5 puncte.
La admiterea în liceele de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă de la 25% la 20% pentru a accentua importanța Evaluării Naționale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va realiza într-o singură etapă, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, conform metodologiei.
"Tot din dorința de a descongestiona activitatea din timpul vacanței de vară, examenul pentru definitivare în învățământ se va organiza în perioada vacanței de primăvară (luna aprilie)", mai precizează Ministerul Educaţiei.