Ce îşi doresc partenerii europeni ai României de la această ţară? Evident că stabilitate şi predictibilitate, precum şi continuarea fermă a parcursului de întărire a statului de drept.
Este ideea exprimată atât de noul ambasador al Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, cât şi de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, într-un comunicat remis presei în urmă cu două zile.
„Pentru ca aceste oportunități ce decurg din politica europeană și din relațiile bilaterale să se concretizeze și să devină realitate, noi, partenerii europeni și internaționali ai României, ne dorim mai cu seamă un lucru: stabilitate și predictibilitate”, a spus noul ambasador german la Bucureşti în prima sa conferinţă de presă de după instalare.
De asemenea, diplomatul a subliniat că un alt factor important este „continuarea fermă a parcursului de întărire a statului de drept și a luptei împotriva corupției”. Nimic nou, deci, căci aceasta este poziţia tuturor ambasadorilor occidentali care au fost sau sunt la post în România, exprimând, de fapt, o exigenţă a mediului de afaceri.
„Ambele elemente reprezintă factori puternici vizați întotdeauna de posibilii investitori în cadrul procesului lor decizional la alegerea unei destinații de investiții”, a spus ambasadorul german în cadrul conferinţei de presă de la Bucureşti.
La 17 ianuarie, acesta i-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui României, Klaus Iohannis, iar ulterior a postat un mesaj de mulţumire în pagina de Facebook a ambasadei.
„Obiectivul meu este să fac în aşa fel încât relaţiile noastre bilaterale deja excelente să poată contribui la bunăstarea Europei noastre commune”, spunea atunci ambasadorul.
Stabilitatea, predictibilitatea, precum şi continuarea întăririi statului de drept sunt actori puternici vizați întotdeauna de posibilii investitori în cadrul procesului lor decizional la alegerea unei destinații de investiții, a spus acum ambasadorul.
Potrivit acestuia, Guvernul federal sprijină acest aspect de multă vreme, la cel mai înalt nivel. „Doamna cancelar federal Merkel și președintele federal Gauk au subliniat cât se poate de clar acest lucru, în discuțiile purtate cu președintele Iohannis, cu Guvernul și cu reprezentanți ai justiției și ai societății civile, exprimându-și respectul pentru performanțele atinse de România în ultimii ani”, a adăugat diplomatul.
El și-a anunțat intenția de a se întâlni cu membri ai Guvernului pentru a transmite același mesaj. „Și eu voi reitera acest mesaj reprezentanților Guvernului României pe care doresc să îi vizitez succesiv, cât mai curând posibil, și-mi voi formula dorința expresă ca România să își continue cursul reformelor, să pășească în continuare pe calea de succes pe care a pornit, cu ani în urmă și să confere un caracter ireversibil realizărilor sale”, a spus Cord Meier-Klodt.
„Anul 2017 va fi un an în care UE va depinde, în mod deosebit, de modul în care forţele sale extrem de pro-europene se vor implica. Din acest motiv, apreciez foarte mult faptul că noul guvern condus de prim-ministrul Grindeanu, ca şi guvernul anterior şi preşedintele Iohannis, şi-au declarat adeziunea faţă de un parcurs pro-european”, a mai spus noul ambasador. Subliniind faptul că şi România îşi doreşte să-şi facă mai bine auzită vocea la nivel european, el a adăugat: „Aceasta reprezintă pentru guvernul federal, pentru mine personal, la început, un mesaj foarte bun: în acest sens avem nevoie de „mai multă Românie” şi suntem pregătiţi să conlucrăm mai intens!".