Noi tensiuni la Cupa Mondială: israelienii sunt îndemnați să se facă ”invizibili”

25 Noi 2022
Noi tensiuni la Cupa Mondială: israelienii sunt îndemnați să se facă ”invizibili”

Un videoclip arată un fan egiptean de fotbal zâmbind senin în timp ce un radiodifuzor israelian îl prezintă în direct. Apoi se aplecă în microfon cu un mesaj: „Viva Palestina”, conform TheGuardian.

Un alt clip de pe străzile din Doha săptămâna aceasta arată un grup de bărbați libanezi care pleacă de la un interviu în direct cu un reporter despre care tocmai au aflat că este israelian. Unul strigă peste umăr: „Nu există Israel. Este Palestina.”

Pe măsură ce sute de mii de oameni din întreaga lume s-au revărsat în Qatar săptămâna aceasta pentru Cupa Mondială, acestea se numără printre întâlnirile ciudate dintre fanii fotbalului arab și jurnaliștii israelieni care au devenit virale pe rețelele sociale din Orientul Mijlociu, una dintre multele surse de politică. fricțiuni la un turneu care încă nu și-a scuturat nenumăratele controverse.

Pentru țara gazdă, organizarea Cupei Mondiale a presupus negocieri delicate cu privire la prezența fanilor LGBTQ+, manifestări publice de afecțiune și disponibilitatea berii și vinului. Mai puțin proeminentă în vest, dar nu mai puțin încărcată, a fost cazarea de către emirat a fanilor de fotbal și a presei israeliene, o concesie la regulile FIFA pentru găzduirea turneului de miliarde de dolari.

Qatarul nu are legături oficiale cu Israelul, dar a acordat permisiunea specială pentru zboruri directe din Tel Aviv și a permis diplomaților israelieni să fie staționați la o agenție de turism din țară pentru a oferi cetățenilor lor sprijin consular. Cu toate acestea, conștient de opinia internă, a insistat că măsurile sunt strict temporare și nu pași către un acord de normalizare de tipul celor semnat de alte câteva state arabe în ultimii ani.

Deși nici Israelul, nici Palestina nu joacă în turneu, acesta din urmă a jucat un loc proeminent la prima Cupă Mondială din Orientul Mijlociu. Înainte de meciul de deschidere de duminică, o falangă de bărbați din Qatari a mărșăluit pe stadionul Al Bayt scandând: „Toată lumea este binevenită”, purtând cu ei un steag palestinian mare. „Avem grijă de oamenii din Palestina și toți musulmanii și țările arabe ridică steaguri palestiniene pentru că suntem pentru ei”, a spus purtătorul de steag pentru Guardian.

Fanii din Tunisia, Arabia Saudită și Algeria au purtat, de asemenea, steaguri palestiniene la meciuri și le-au purtat ca pelerine la gât. Joi, Randa Ahmer, o tânără palestiniană, a stat în animatul Souq Waqif din Doha, ținând un steag palestinian deasupra mulțimii internaționale. „Este țara noastră, ne vom purta steagul peste tot”, a spus ea, în timp ce trecătorii strigau mesaje de sprijin.

Fifa a trâmbițat acordul său cu Qatar pentru a permite israelienilor să zboare la Doha, susținând că acordul le-a permis palestinienilor să facă călătoria de la Tel Aviv, dar la aproape o săptămână de la turneu, nu era clar câți au fost capabili să depășească extinsa securitate israeliană. verificările necesare pentru efectuarea călătoriei. Unii dintre cei care ajunseseră în Qatar veniseră prin Iordania sau Egipt.

De la începutul turneului, aproape 4.000 de fani israelieni și 8.000 de fani palestinieni au primit vize de intrare în Qatar, deși ministrul de externe al Israelului a spus că se așteaptă să ajungă până la 20.000 de israelieni.

O bucătărie cușer a fost amenajată lângă aeroportul din Doha pentru a oferi fanilor israelieni un loc de adunare și mâncare conformă cu cerințele religioase.

Pregătindu-se să sosească la Doha în weekend, Duby Nevo, cetățean israelian, a spus că urmărește cu oarecare îngrijorare rapoartele despre activismul palestinian la turneu. „Sper că qatarii sunt primitori și totul va fi bine”, a spus el. „Sper foarte mult să cunosc oameni din toată lumea și mai ales din țările arabe – dacă vor să-și facă prieteni. Vreau doar să mă bucur de [fotbal], fără niciun fel de conflict.”

Un alt israelian, care și-a dat doar prenumele Bahaa, a spus că organizarea turneului și atmosfera din țară au fost excelente, dar a existat un dezavantaj: „Majoritatea maselor de aici nu acceptă prezența israelienilor”.

Alții au spus că găsesc un mediu primitor, dar luând măsuri de precauție. „Nu ne este frică să fim aici în Qatar ca israelieni, sunt foarte amabili și nu simțim politica dintre țări”, a spus Omer Laufer. „Uneori spunem că suntem din Cipru – dar doar oamenilor din țări arabe.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră