România ar putea avea cel mai mare parc național din Europa, în zona munților Piatra Craiului, Făgăraș, Leaota și Iezer-Păpușa, ceea ce ar reprezenta un potențial turistic imens, apreciază ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer. Echipa ministerului a survolat aceste zone pentru vizualizarea efectelor tăierilor ilegale și a celor de reconstrucție ecologică, dar și pentru a observa, ceea ce este considerată cea mai mare zonă de sălbăticie din Europa, informează un comunicat al ministerului.
Cu o suprafață combinată de peste 200.000 de ha, această zonă ar putea deveni o arie naturală protejată sălbatică, la fel de emblematică pentru Europa, cum este Yellowstone pentru SUA sau Parcul Național Serengeti pentru Africa. La acțiune au participat atât reprezentanți ai organizației neguvernamentale americane Environmental Investigation Agency (EIA), cât și specialiști locali.
România adăpostește cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai puțin de 1,6 milioane de hectare (rezervații științifice, rezervații naturale, parcuri naționale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adaugă Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare.
Ariile naturale protejate înființate în țara noastră, inclusiv siturile Natura 2000 — arii naturale protejate de interes European — reprezintă 23% din suprafața țării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier național. Parcurile naționale și naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafața României.