În această cursă mondială de descoperire a unui vaccin împotriva coronavirusului, studiile cele mai avansate vin din partea Universității Oxford, precizează New York Times.
Marea majoritate a echipelor de cercetare au demarat procedurile de testare a potențialelor vaccinuri prin intermediul studiilor clinice pe un număr limitat de pacienți confirmați pozitivi. Reprezentanții Institutului Jenner din cadrul universității citate, au anunțat că testau de peste un an un vaccin pentru o formă similară a coronavirusului și rezultatele au fost mai mult decât promițătoare fiind total inofensiv oamenilor.
Acest lucru le-a permis să înceapă testarea noului vaccin pe un eșantion de peste 6000 de persoane până la sfârșitul lunii mai, demonstrând nu numai siguranța administrării lui, dar și eficacitatea în combaterea noului coronavirus.
Cercetătorii au declarat că dacă se grăbesc procedurile de aprobare a noului vaccin primele milioane de doze ar fi disponibile încă din septembrie 2020.
Reprezentanții Institutului Național al Sănătății Rocky Mountain Laboratory a reușit să vaccineze încă de luna trecută șase maimuțe care sunt sănătoase și nu au niciun simptom al bolii după expunerea susținută, timp de 28 de zile, la coronavirus, relatează The New York Times.
Șase macaci rhesus au primit vaccinul produs de Institutul Jenner și de Oxford Vaccine Group. Maimuțele au fost apoi expuse la niveluri ridicate de coronavirus, despre care se știa că au îmbolnăvit anterior alte maimuțe. Totuși, aceste maimuțe nu au fost deloc afectate și au rămas sănătoase 28 de zile mai târziu.
„Macacul rhesus este cea mai apropiată specie de oameni”, a declarat pentru The New York Times, Vincent Munster, șeful unității care a desfășurat experimentul.
Institutul Jenner, care lucrează ca parte a Oxford Vaccine Group, conduce cursa globală pentru un vaccin contra coronavirusului. Guvernul Regatului Unit a promis 20 de milioane de lire sterline pentru testare.
Vaccinul administrat maimuțelor se numește hAdOx1 nCoV-19. Testele pe oameni au început în urmă cu câteva zile și se așteaptă să fie finalizate în septembrie. Procesul de dezvoltare a unui vaccin este lung, iar luna septembrie pentru finalizare este un termen extrem de scurt pentru acest domeniu.
Cu toate că maimuțele pe care s-a desfășurat experimentul au un ADN similar cu al oamenilor în proporție de 93 la sută, experții avertizează că nu există nicio garanție că acest vaccin va fi eficient și la oameni.