Activitatea managerială a DNA și a Ministerului Public nu a mai fost verificată de 10 ani, iar lupta împotriva corupției nu înseamnă numai DNA, nu înseamnă numai pedepse și condamnări. Afirmaţiile aparţin ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a anunţat luni că a venit vremea clarificărilor la DNA-ul condus de Laura Codruţa Kovesi.
"Eu cred că a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de adoptare a OUG 13, eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA și am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA-ului să se desfășoare în limite constituționale. Susținem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupției, dar vă rog să reținem că lupta împotriva corupției nu înseamnă numai DNA, nu înseamnă numai aplicare de pedepse și condamnări. Deci înseamnă, în primul rând, prevenirea săvârșirii faptelor de corupție, urmând ca norma penală să fie ultima soluție", a declarat luni Tudorel Toader, conform agerpres.ro.
Ministrul Justiției a arătat că a sesizat Inspecția Judiciară a CSM pentru a face evaluări de fond cu privire la activitatea managerială a DNA și a Ministerului Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde nu au fost făcute evaluări privind activitatea managerială de acum 10 ani.
"Sper să se constate că nu avem o justiție selectivă. Sper să se constate faptul că sesizările, cauzele deduse spre urmărirea penală au fost soluționate cu celeritate, (...) să răspundem acelor cerințe de soluționare a cauzelor într-un termen rezonabil și în același timp mai sper să se respecte și cronologia soluționării în funcție de cronologia înregistrării. Noi avem nevoie de o justiție dreaptă. Susținem prevenirea faptelor de corupție, dar ca ministru al Justiției sunt obligat să nu văd numai partea pozitivă, faptul că mulți inculpați sunt descoperiți și condamnați, să văd și partea negativă, să văd și faptul că, din păcate, mulți cetățeni, mulți români, sunt arestați, sunt urmăriți penal, sunt anchetați, trimiși în judecată, eventual și condamnați, pentru ca ulterior să se constate că sunt nevinovați, ceea ce este o adevărată tragedie și este o pată neagră pentru Justiția din România", a adăugat Tudorel Toader.
El a evitat să se pronunţe în cazul înregistrărilor cu şefa DNA în care Kovesi le spune procurorilor într-o şedinţă că doreşte să ajungă la fostul premier Grindeanu."Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea", spune Kovesi, conform înregistrării, afirmaţii pe care, oficial, DNA le-a respins ca fiind fabricate din alte luări de poziţii publice ale şefei Anticorupţie. În acest caz, Ministerul Justiţiei a sesizat Inspecţia Judiciară a CSM, iar în interiorul DNA a fost declanşată o anchetă pentru a-l descoperi pe cel care a făcut înregistrarea şi a livrat-o presei.
Inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare de pe lângă CSM a semnat astăzi ordinele pentru începerea controalelor privind eficienţa managerială la Parchetul General şi DNA, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Între timp, premierul Tudose are o primă întâlnire, după preluarea mandatului de premier, cu ambasadorul american, Hans Klemm, la Palatul Victoria. Klemm este însoțit de Dean Thompson, adjunctul șefului Misiunii diplomatice a SUA în România. Întâlnirea a fost anunţată, neoficial, pe surse, cu câteva ore înainte să înceapă.
Conform unor surse guvernamentale citate de TVR, cei doi oficiali vor avea discuţii despre parteneriatul strategic româno-american şi despre mediul de afaceri. Întâlnirea vine în contextul frământărilor de la DNA şi după ce preşedintele american Donald Trump a declarat în conferinţa comună cu preşedintele Iohannis de la Casa Albă că susţine lupta anticorupţie din România.
Conform unui comunicat al Guvernului, premierul Mihai Tudose va avea, în luna octombrie, o întâlnire cu potențiali investitori americani în România, pregătită de Guvernul României împreună cu Ambasada SUA. ''România oferă un mediu de afaceri prietenos. Aș vrea să prezint investitorilor americani oportunitățile de afaceri din țara noastră și să îi asigur că în calitate de prim-ministru înțeleg că afacerile se dezvoltă pe stabilitate și predictibilitate", a subliniat șeful Executivului.