UPDATE: Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți sănătate publică ai direcțiilor de sănătate publică din următoarele județe: Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov. În cazul celorlalți directori de direcții de sănătate publică din țară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris., se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății, emis miercuri.
Ministrul Florian Bodog pregătește demiteri în Ministerul Sănătății și direcțiile de sănătate publică, după prezentarea raportului privind situația vaccinurilor, la solicitarea premierului Tudose, transmite Agerpres, pe bază de surse.
Înainte de prezentarea raportului, întrebat de ziariști dacă ministrul Bodog riscă demiterea, prim-ministrul Tudose a precizat că:
”Nu este vorba despre ce riscă domnul Florian Bodog. Nu vorbim de oameni, vorbim de sistem. Dacă sistemul este imperfect, modificăm sistemul. Dacă este vorba despre vini individuale, vedem la ce nivel sunt acele vini. Nu îl demit pe Bodog astăzi şi nici mâine”.
De asemenea, în legătură cu părinții care refuză vaccinarea copiilor, prim-ministrul Tudose a spus:
”Din punctul meu de vedere personal, vă spun că acel părinte care refuză vaccinarea şi pune în pericol inconştient viaţa copilului, decide el asupra copilului, dacă face sau nu poliomielită, face sau nu rujeolă, moare sau nu, eu cred că aici tot ce înseamnă servicii sociale, protecţia copilului... Alţi părinţi sunt decăzuţi din drepturi pentru fapte mult mai puţin grave. Când un părinte îşi condamnă copilul practic la moarte, nu ştiu în ce măsură se mai poate vorbi despre drepturi părinteşti”.
Premierul Tudose i-a solicitat ministrului Florian Bodog un raport privitor la campania de vaccinare și situația vaccinurilor având în vedere epidemia de rujeolă care din septembrie anul trecut până în prezent, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate este 8.246, din care 32 de decese, mulți copii nefiind vaccinați contra rujeolei, dar și contra poliomielitei.
În România sunt aproximativ 260.000 de copii care nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei şi poliomielitei.