Ministrul Sănătăţii: Săptămâna viitoare, vin vaccinurile tetravalent şi hexavalent !

17 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Ministrul Sănătăţii: Săptămâna viitoare,  vin vaccinurile tetravalent şi hexavalent !

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că, săptămâna viitoare, va semna contractul pentru vaccinul tetravalent şi hexavalent, că sunt probleme cu vaccinul pentru hepatită şi că va introduce în schemă vaccinul pneumococic.  

"Până atunci avem ca prioritate de a demara contractul cu vaccinul tetravalent, pentru care aștept ultimele avize, și îl voi semna probabil cel târziu luni sau marți și vaccinul tetravalent va intra pe piață. În ceea ce privește vaccinul hexavalent, trebuie să vă dau o veste extrem de proastă. Procedura a fost făcută anul trecut, nu a fost semnat contractul de către fosta conducere a ministerului și nu am primit aviz CFP, (...) ceea ce înseamnă că am două soluții: fie îmi asum răspunderea și semnez contractul fără control financiar preventiv, ceea ce poate să se soldeze cu o acuzație de abuz în serviciu, fie anulez contractul. Dacă anulez contractul fără să găsesc o altă soluție, în continuare nu vom avea vaccin hexavalent. (...) Programul de vaccinare s-a schimbat, (...) s-au introdus mai multe vaccinări cu hexavalent pentru a suplini lipsa altor vaccinuri, motiv pentru care am decis și am demarat de urgență o procedură scurtă de achiziționare a vaccinului și săptămâna viitoare voi semna contractul și acest vaccin va intra pe piață", a explicat, vineri, ministrul Sănătăţii. 

Deocamdată, există o problemă legată de producătorul vaccinului pentru hepatită. Producătorul coreean nu are toate actele în regulă, noi am identificat un producător european care va avea disponibilitate pentru acest vaccin undeva la sfârșitul lunii martie, va intra pe linia de producție și încercăm să găsim o soluție pentru a ajunge cât mai repede la copii", a precizat ministrul Bodog.

În premieră, în ţara noastră,  vaccinul pneumococic va fi introdus în schema de vaccinare pentru toţi copiii. 
“Practic, sunt două sau trei țări în Europa care nu fac această vaccinare. Vom introduce acest vaccin. În următoarea săptămână vom lua o decizie în acest sens", a spus ministrul Sănătăţii. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră