Ministerul Sănătății susține introducerea în curricula școlară a educației sexuale ca disciplină obligatorie, iar colaborarea interministerială cu Ministerul Educației trebuie să asigure cadrul legal în acest sens, potrivit unui răspuns trimis de reprezentanții instituției mai multor ONG-uri.
”Ca răspuns la apelul de urgență lansat în urmă cu două săptămâni de peste 60 de organizații neguvernamentale, Ministerul Sănătății transmite, într-un document oficial, faptul că susține introducerea educației sexuale ca disciplină obligatorie în curricula școală și elaborarea unui plan strategic pentru educație sexuală în școli”, se precizează într-un comunicat al Asociației Front.
Potrivit acestuia, Ministerul Sănătății a comunicat reprezentanților ONG-urilor faptul că apreciază implicarea societății civile în asigurarea unui cadru adecvat educației copiilor și asigurarea accesului copiilor la informații cu privire la educație sexuală, mai ales în contextul actual în care România are una din cele mai crescute rate a natalității din Europa în rândul fetelor cu vârsta sub 15 ani.
Biserica nu e de acord
Un număr de 18 ONG-uri au transmis o scrisoare deschisă Ministerului Educaţiei, prin care îşi arată dezacordul pentru ca o astfel de materie să fie introdusă în programul şcolar. Cele 18 ONG-uri, unele dintre ele având legătură cu religia, susţin că „părinţii sunt cei mai buni educatori ai copiilor în materie de viaţă intimă şi de familie”, lucru pe care-l susţin şi reprezentanţii bisericii ortodxe din judeţ.
„Trăim într-o societate în care se promovează în exces promiscuitatea, pornografia, sau lipsa de moralitate. Promovarea la nivel didactic a unor astfel de lucruri nu mi se pare oportună. Dacă s-a făcut vâlvă pe tema orelor de religie în şcoli, ar trebui să se procedeze la fel şi în acest caz. Suntem de acord cu lucrurile normale şi fireşti, cum ar fi să se facă ore de igienă în şcoli, nicidecum ore de educaţie sexuală. Nu cred că aspecte de genul acesta ar trebui predate la şcoală. Nu este vorba de a-i ţine departe de copii de această temă, pentru că societatea oricum este inundată de astfel de lucruri. Se pot organiza discuţii pe această temă la orele de dirigenţie, unde pot fi invitaţi specialişti, cum ar fi medicii sau psihologii. Biserica nu este împotriva discuţiilor despre viaţa intimă, dar nici nu este de acord să se aloce o oră separată pentru educaţia sexuală”, a afirmat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Dumneavoastră ce părere aveți, este sau nu benefică educația sexuală în școli?