Un nou caz de înşelăciune prin metoda „Accidentul“. Un bărbat din Galați este cercetat de polițiștii din Arad pentru că ar fi înșelat o femeie, cu 1.700 de lei, pretinzând că fiul acesteia a fost implicat într-un accident de circulație. La data de 13 iulie, poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Arad au depistat un bărbat, de 45 de ani, din judeţul Galați, bănuit că ar fi înşelat o femeie, de 63 de ani, din Arad.
„Din cercetări a reieșit că, la data de 2 martie a.c., în timp ce era încarcerat în penitenciar, cel în cauză ar fi apelat telefonic o femeie, de 63 de ani, din Arad, căreia, atribuindu-și o calitate oficială, i-ar fi solicitat bani. Acesta ar fi invocat faptul că fiul victimei ar fi accidentat un copil pe o trecere de pietoni, iar suma pretinsă urma să fie folosită pentru împăcarea părţilor implicate în respectivul eveniment rutier. Conform indicațiilor bărbatului, partea vătămată ar fi expediat 1.700 de lei prin intermediul unui angajat al unei firme de taximetrie din Arad. Suma ar fi fost ridicată de o altă persoană“, potrivit Poliţiei Române. Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activități infracționale a bărbatului.
POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ:
Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că ar avea calități oficiale.
Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.
Notaţi numărul de telefon de la care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.
CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ?
Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest modus operandi intitulat generic “accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:
În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.
Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.
În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!