Meseria de lutier va fi introdusă oficial în învăţământul din România. Standardul de pregătire profesională pentru această meserie de meşteşugar în construirea şi repararea vioirilor a fost publicat în Monitorul Oficial, informează RADOR.
Astfel, meseria de lutier va putea fi regăsită în învăţământul profesional, inclusiv în cel dual. Este o veste foarte bună pentru locuitorii din Mureş, unde fabricile de viori din Reghin cer de ani de zile ca şcolile să pregătească lutieri.
Potrivit ordinului de minsitru intrat în vigoare, şcoala unui lutier înseamnă 930 de ore pe an de pregătire practică, din care 300 de ore la compania care a făcut parteneriat cu şcoala. Elevii vor deprinde tipurile de instrumente muzicale, standarde de calitate, dar şi aplicarea tehnicilor tradiţionale de confecţionare şi ornamentare.
Introducerea acestei calificări se pregăteşte de ani de zile în Mureş. Astfel că, dacă vor fi cereri din partea elevilor, Inspectoratul Şcolar poate înfiinţa deja la toamnă prima clasă de lutieri la Colegiul Silvic din Gurghiu, cu practică la Fabrica de Viori din Reghin.
Măsura este cea mai bună veste pentru cele două fabrici şi 20 de ateliere din zonă care, deşi îşi instruiesc singure personalul, au reuşit să facă din România cel mai mare exportator de viori din Uniunea Europeană, în afara spaţiului comunitar.