Studiu de seroprevalență pentru Covid-19, programat în lunile de vară în toate regiunile din România

31 Mai 2020 | scris de A.V.
Studiu de seroprevalență pentru Covid-19, programat în lunile de vară în toate regiunile din România

Un studiu de seroprevalenţă pentru Covid-19 urmează să fie realizat în această vară la pacienţii care vor veni pentru unele analize și vor accepta testarea, rezultatele urmând să arate ce procent din populația țării a trecut prin boală, potrivit ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru.

“Acest studiu se va desfăşura în lunile iunie-iulie şi cred că şi august, în care, la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fiecărui judeţ din această regiune, pe nouă grupe de vârstă, (…) vom vedea exact cam cât din populaţia României, cât din populaţia judeţului, din grupa de vârstă s-a imunizat, iar în funcţie de acest rezultat putem previziona pe viitor şi o reapariţie a unui episod şi amploarea acestuia”, a afirmat Tătaru, la Digi24.

Potrivit ministrului, în cadrul studiului, vor fi selectate câte trei laboratoare în fiecare județ, la care se vor prezenta pacienţii pentru seturi de analize pentru diverse patologii.

“Noi vom solicita acordul acestor pacienţi să folosim serul rezidual în care vom căuta anticorpi. Sunt nişte teste imunologice (…). Aceste seruri reziduale vor fi la INSP, care va face acest studiu şi ne va da şi rezultatul”, a spus Nelu Tătaru.

“Se recoltează sânge pentru analizele la care s-au prezentat, noi serul rezidual de la această recoltare de sânge îl vom folosi”, a completat ministrul.

În cadrul studiului urmează să fie testați la nivel național 29.019 de pacienţi, eșantionul fiind considerat reprezentativ pentru populația României. Numărul de pacienți selectați în fiecare județ va depinde de populația rezidentă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră