România și Statele Unite ale Americii marchează 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

14 Iun 2020 | scris de I.D.
România și Statele Unite ale Americii marchează 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

Relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 14 iunie 1880, când președintele SUA, Rutherford B. Hayes, l-a numit pe Eugene Schuyler în calitate de Agent Diplomatic și Consul General al SUA la București, amintesc Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, în pagina lor de Facebook.

 

Schuyler a fost avansat la gradul de Ministru Rezident și Consul General în 1881 și și-a prezentat scrisorile de acreditare în această nouă calitate în 1882.

În 1891, Loudon Snowden, ministrul rezident al Statelor Unite ale Americii la București, a notificat autoritățile române în legătură cu decizia guvernului american de a ridica nivelul de reprezentare diplomatică de la Ministru Rezident la cel de Trimis Extraordinar și Ministru Plenipotențiar.

Primii reprezentanții diplomatici americani la București au avut reședința la Atena. Începând cu 1905, reprezentanții diplomatici americani în România și-au stabilit reședința la București.

Legația României la Washington a fost înființată, prin decret regal, la 1 octombrie 1917 și a devenit operațională efectiv în ianuarie 1918 o dată cu prezentarea la post a primului Trimis Extraordinar și Ministru Plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii, Dr. Constantin Angelescu.

Relațiile diplomatice dintre cele două state s-au desfășurat la nivel de legație până în 1964, cu o întrerupere în perioada 1941-1946 survenită în contextul celui de-al Doilea Război Mondial.

Începând cu 1956, autoritățile de la București au tatonat posibilitatea ridicării relațiilor diplomatice româno-americane la nivel de ambasadă, însă contextul Războiului Rece nu a fost unul favorabil realizării imediate a acestui obiectiv. Totuși, la sfârșitul anilor ‘50 și începutul anilor ’60 ai secolului al XX-lea s-a înregistrat un început de destindere în relațiile bilaterale, aspect reliefat în special în ceea ce privește schimburile culturale și economice dintre cele două țări.

Reglementarea unor chestiuni financiare pendinte între România și Statele Unite ale Americii în 1960, precum și începutul distanțării oficialilor comuniști de la București de Moscova reliefată prin Declarația din aprilie 1964 au impulsionat în mod substanțial discuțiile româno-americane privitoare la ridicarea relațiilor diplomatice bilaterale la nivel de ambasadă.

Astfel, în perioada 18 mai – 1 iunie 1964 au avut loc la Washington consultări bilaterale axate pe reglementarea schimburilor comerciale. Delegația română a fost condusă de Gheorghe Gaston-Marin, Vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al României, iar delegația americană l-a avut în frunte pe H. Averell Harriman, Subsecretar de Stat în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

La finalul consultărilor, la 1 iunie 1964, a fost emis un comunicat comun de presă în care se anunța, printre altele, și decizia de ridicare a relațiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii la nivel de ambasadă

Drept urmare, la 4 iunie 1964, Legația României din Washington a fost ridicată la rang de ambasadă, iar la 22 iulie 1964, Petre Bălăceanu a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii. Acesta și-a prezentat scrisorile de acreditare Președintelui S.U.A., Lyndon B. Johnson, la 14 august 1964. În perioada 1961-1964, Petre Bălăceanu a fost Trimis Extraordinar și Ministru Plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii.

Datorită contextului politic intern din Statele Unite ale Americii marcat de alegerile prezidențiale din noiembrie 1964, primul ambasador american în România a fost desemnat de abia la 4 decembrie 1964 în persoana lui William A. Crawford, care din 1962 era Trimis Extraordinar și Ministru Plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în România.

William A. Crawford și-a prezentat scrisorile de acreditare în noua calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii la București șefului statului român, Gheorghe Gheorghiu-Dej, la 24 decembrie 1964.

A fost ultimul reprezentant diplomatic străin de la București care s-a întâlnit cu liderul comunist român înainte de moartea acestuia survenită în martie 1965.

Relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii au cunoscut o dezvoltare importantă la sfârșitul anilor '60 și pe parcursul anilor '70 ai secolului trecut, însă în anii 1980 s-au deteriorat considerabil datorită rigidității regimului comunist de la București.

După 1989, relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii au intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, la care și-au adus contribuția o serie de diplomați români și americani de calibru, precum și oameni de cultură, de afaceri, cercetători, artiști și chiar studenți care au menținut active schimburile interumane.

În prezent, relațiile româno-americane se află la cel mai înalt nivel din istoria bilaterală, fapt reliefat prin Parteneriatul Strategic consolidat existent între România și Statele Unite ale Americii.

UPDATE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul SUA la București Adrian Zuckerman și asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al SUA Philip T. Reeker au adresat mesaje cu prilejul deschiderii expoziției virtuale care prezintă momentele cheie ale celor 140 de ani de strânsă prietenie, cooperare bilaterală și multilaterală, care au condus astăzi la un Parteneriat Strategic aprofundat și dinamic.

Vă invităm să descoperiți expoziția, realizată de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe în parteneriat cu U.S. Embassy Bucharest, aici: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/expo_online_140_ro_us.pdf?fbclid=IwAR38yHgh6SRR-T1Rh4PdOPhT_ROGNmj0DFZWNpIsX7hwjjhcjNRPx-Pai8Y

UPDATE

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, a transmis următorul mesaj cu ocazia acestei aniversări:

”Astăzi sărbătorim 140 de ani de relaţii diplomatice între Statele Unite ale Americii şi România. În această zi, în 1880, predecesorul meu, Eugene Schuyler, agent diplomatic şi consul general a fost recunoscut ca reprezentant oficial al Statelor Unite în România. În luna noiembrie a aceluiaşi an, preşedintele Rutherford B. Hayes l-a primit pe colonelul Sergiu Voinescu, trimis special al viitorului rege Carol, la prima misiune diplomatică a României în Statele Unite. De atunci până în prezent, ţările noastre s-au apropiat. După căderea comunismului în 1989, România a considerat Statele Unite partener şi prieten. În 1997, ţările noastre au devenit parteneri strategici; în 2004, România a devenit stat membru NATO. Această relaţie continuă să aducă beneficii ambelor ţări în prezent. De la militari care colaborează umăr la umăr în toată lumea pentru a ne proteja libertăţile, la vizita unei echipe medicale româneşti în Alabama, pentru a-i ajuta pe americani în timpul pandemiei de COVID.

România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi militari şi economici ai Statelor Unite în Europa. Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american şi în numele americanilor şi al preşedintelui Trump, îţi mulţumesc, România, pentru cei 140 de ani de prietenie şi cooperare. Mulţi înainte!”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră