Anunţul oficialilor români vine în urma declaraţiilor purtătorului de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a avertizat că Moscova va reacționa pe măsură la mutările militare făcute de NATO cu ajutorul României, Bulgariei și Turciei.
"În legătură cu declarațiile purtătorului de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, publicate la 27 aprilie 2016 pe site-ul MAE de la Moscova, referitoare la Flota de la Marea Neagră a NATO, Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare face următoarele precizări:
Sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu și inițiativa unei Grupări Navale la Marea Neagră au un caracter strict defensiv, respectă pe deplin dreptul internațional și nu sunt îndreptate împotriva Federației Ruse", se arată în comunicatul citat de Agerpres.
MAE rus: Desfăşurarea de rachete americane în România încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare
În raportul său anal, ministerul rus al Afacerilor Externe a anunţat, de asemenea, că desfăşurarea sistemelor de apărare antirachetă americane în România şi Polonia este interzisă în conformitate cu Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).
Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), încheiat în 1987 între SUA și fosta Uniune Sovietică, interzice desfășurarea rachetelor nucleare și convenționale balistice și de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.
"Suntem profund îngrijoraţi de desfăşurarea unui sistem de apărare antirachetă într-o bază din România, şi pe viitor într-o bază din Polonia, ceea ce este interzis în conformitate cu Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară şi scurtă", a precizat MAE rus.
În consecință, diplomaţia rusă spune că Moscova va întreprinde toţi paşii necesari pentru a asigura securitatea ţării, în contextul în care desfăşurarea de sisteme americane antirachetă în Europa "are fără nicio îndoială scopul de a descuraja Rusia".
În ultimii doi ani, NATO a crescut numărul de exerciţii militare în apropierea frontierelor Rusiei, iar Washingtonul a sporit finanţarea pentru Iniţiativa de reasigurare a NATO pentru a sprijini desfăşurarea a 5.000 de militari în estul Europei.
Moscova a avertizat în repetate rânduri că desfșurarea de trupe şi echipament NATO la frontierele Rusiei este un act provocator, contrar acordurilor anterioare şi poate destabiliza regiunea.