PREMIERĂ în România: aplicaţia pentru dezastre. Cum funcţionează în caz de cutremure sau inundaţii

26 Apr 2016 | scris de Mara Răducanu
PREMIERĂ în România: aplicaţia pentru dezastre. Cum funcţionează în caz de cutremure sau inundaţii

Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat astăzi aplicația “DSU” pentru telefoanele mobile care are rolul de a pregăti populația să facă față situațiilor de urgență, prin accesul la informații, alerte și educație.Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată gratuit din Appstore şi GooglePlay.

Cum se procedează şi cum funcţionează aplicaţia „DSU“ 

Utilizatorul trebuie să introducă un număr de telefon valabil, pentru a primi un cod de validare. După înregistrare, cei care folosesc aplicaţia pot trimite poze, clipuri video şi mesaje dacă sunt martorii unui incident sau dezastru. Marele avantaj este faptul că imaginile transmise prin această aplicaţie îi ajută pe salvatori să stabilească locul în care trebuei să intervină, a explicat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „În secunda în care trimiţi orice informaţie, automat se transmite şi poziţia GPS a informaţiei respective. Asta înseamnă că dacă ai trimis o poză vine cu localizarea pozei respective şi o să vină în sprijinul nostru în anumite situaţii”.  Imaginile vor ajunge în doar câteva secunde la centrul de comandă al MAI, unde operatorii le vor alege pe cele relevante şi vor transmite informaţiile echipelor care intervin.

Aplicaţia include şi un buton de apelare directă a numărului unic de urgenţă. Utilizatorii sunt rugaţi să folosească programul doar după ce au anunţat mai întâi producerea unui eveniment. „Important este că această raportare, şi asta trebuie să înţeleagă toată lumea, nu înlocuieşte apelul la 112. Apelul la 112 este apelul pentru declanşarea sistemului de urgenţă. Astea sunt doar informaţii suplimentare, care vin în sprijinul serviciilor de urgenţă”, a precizat şeful DSU.  Sistemul funcţionează şi în sens invers. Utilizatorii vor fi informaţi ori de câte ori există un eveniment în zona în care se află: „Vin alertele pe codurile meteo, pe diferite situaţii pe care le considerăm importante sau informaţii care trebuie să ajungă urgent la populaţie”.

Raed: „Aplicaţia dezvoltată cu  scopul de a pregăti populația să facă față unei situații de urgență“

“Această aplicație este o premieră pentru România. A fost dezvoltată cu scopul de a pregăti populația să facă față unei situații de urgență, mai ales că în cazul în care apare un dezastru major, trebuie să știm cum să acționăm până la intervenția serviciilor profesioniste. Este esențială alertarea timpurie, o componentă importantă a aplicației “DSU”. Astfel, anumite gesturi, acțiuni pe care le găsim în lecțiile aplicației “DSU” sunt salvatoare de vieți. Prin modulul de raportare, populație poate veni în sprijinul serviciilor de urgență, prin trimiterea de imagini de la fața locului, chiar înainte ca forțele de intervenție să ajungă acolo”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Peste 40 de scenarii diferite de la cutremure, la accidente şi inundaţii 

În caz de cutremur de exemplu, aplicaţia s-ar putea dovedi mai utilă decât un apel telefonic. „Este posibil ca telefonia mobila sa fie blocata din cauza suprautilizarii, daca s-a blocat partea de telefonie mobila, internetul functioneaza", a mai spus Raed Arafat.  În plus, aplicaţia mai conţine şi o secţiune de ştiri, dar şi una de lecţii de prim ajutor. Cei care folosesc aplicaţia, pot învăţa cum să se salveze sau cum să îi salveze pe alţii în peste 40 de scenarii diferite, de la cutremure, la accidente şi inundaţii.

Aplicația “DSU” are patru componente:

1. Informare – în această secțiune, utilizatorii aplicației vor găsi cele mai noi știri din domeniul situațiilor de urgență, direct de la sursă. Inspectoratele pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, Serviciile de Ambulanță, SMURD și Salvamont vor putea oferi informații de interes utilizatorilor aplicației “DSU”. De asemenea, în baza unui parteneriat încheiat cu Agenția de presă News.ro, în secțiunea News Feed a aplicației “DSU”, vor putea fi citite știri de ultimă oră din domeniul situațiilor de urgență sau care au legătură cu acest domeniu.

2. Alertare – este pentru prima dată când o aplicație va grupa într-un singur loc toate informațiile despre situațiile de urgență care apar pe teritoriul României. Alertele meteo, cele de inundații, drumuri blocate etc. se vor regăsi în această secțiune. Utilizatorii aplicației “DSU” vor primi push notifications de fiecare dată când apare o alertă în zona lor de interes.

3. Raportare – populația are acum ocazia să vină în sprijinul personalului din serviciile de urgență. Oricine este martorul unei situații de urgență, fie că este vorba de inundații, alunecări de teren, incendiu sau accident rutier, va putea trimite fotografii și clipuri video către Departamentul pentru Situații de Urgență. În felul acesta, acțiunea serviciilor de urgență poate fi îmbunătățită prin accesul încă din primele clipe la imagini de la fața locului. Raportarea nu reprezintă totuși un apel la 112 și vor fi folosite de personalul “DSU” pentru a veni în sprijinul echipelor de intervenție.

4. Învățare – să știi cum să faci față unei situații de urgență este esențial. De aceea, în această secțiune a aplicației “DSU”, utilizatorii au acces la zeci de articole despre comportamentul în caz de cutremur, inundații, incendii, acordarea primului ajutor și măsuri salvatoare rapide care pot fi luate dacă suntem puși în fața unei situații de urgență. Ca noutate, lecțiile vin și cu teste, unde pot fi verificate cunoștințele acumulate prin parcurgerea articolelor.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră