Lady Diana - Povestea faimoasei rochii a ”răzbunării”

26 Oct 2022
Lady Diana - Povestea faimoasei rochii a ”răzbunării”
”Rochia răzbunării” purtată de Lady Diana în cadrul unui eveniment public a declanșat un val de reacții care durează de zeci de ani. O simplă rochie devenea simbol al feminității, independenței, gingășiei, dar și a luptei împotriva unei Case Regale care a refuzat să înțeleagă că timpurile se schimbă, că va trebui să facă față unei vieți departe de restricțiile și cutumele impuse de sângele albastru britanic.
Vara lui 1994 a fost neobișnuit de caldă pentru Marea Britanie. Zilele fierbinți și însorite au fost urmate de nopți apropiate și lipicioase - și până la sfârșitul lunii iunie, presiunea începuse să crească. Ultima săptămână a lunii a fost una explozivă, din punct de vedere meteorologic și cultural. Vineri, 24 iunie, o furtună excepțional de puternică a lovit sud-estul Marii Britanii, difuzând atât de mult polen de iarbă încât a declanșat o epidemie de astm bronșic brusc și de scurtă durată. Două zile mai târziu, și după ani de speculații crescânde, presa britanică a dat vestea că Prințul Charles și-a dezvăluit accidental infidelitatea față de Prințesa Diana în timpul unui documentar ITN. (Când a fost întrebat dacă i-a rămas loial soției sale, Prințul de Wales a dat din cap. „Da absolut”, a spus el înainte de a adăuga despre căsătoria sa „până când s-a distrus iremediabil”).
Miercuri, 29 iunie, în aceeași zi în care programul a fost difuzat pentru 13 milioane de telespectatori din toată țara, Diana a ieșit din ruinele emoționale pentru a participa la o gală într-o rochie atât de captivantă încât de atunci a fost cunoscută pur și simplu drept „rochia răzbunării”.
Neagră, fără umeri, cu un decolteu în formă de inimă și o fustă care îmbrățișează silueta, care se termina deasupra genunchiului, rochia de cocktail - concepută de Christina Stambolian - nu semăna cu nimic pe care Diana sau orice alt regal pe care îl purtase vreodată în public. „Diana a vrut să arate de milione”, a spus fostul stilist al prințesei, Anna Harvey, în „Rochiile prințesei Diana: Licitația”, un documentar din 2013 de pe Channel 4. — Și a făcut-o.
În dimineața următoare, fotografii cu ținuta ei incendiară au fost împrăștiate pe primele pagini ale tabloidelor britanice: „Răzbunarea este șic”, a scris The Sun. „Di aseară i-a arătat lui Charles ce îi lipsește”.
Aproape treizeci de ani mai târziu, rochia – și momentul de putere pe care îl semnifică – rămâne unul dintre cele mai de neșters momente ale culturii pop din istorie. Și probabil că va câștiga o nouă audiență, datorită celui de-al cincilea sezon al dramei istorice Netflix „The Crown”. Într-un interviu pentru Entertainment Weekly, actorul Elizabeth Debicki — care va prelua rolul Dianei din Emma Corrin. — a evidențiat rochia simbolică ca fiind cheia înțelegerii caracterului Dianei. „A provocat ceva în mine ca actor”, a spus ea. "Nu pot să explic. Este destul de incredibil că o rochie ar reprezenta un moment din istorie sau că viața acestui om ar reprezenta atât de mult și ar deveni atât de iconic. Așa că a fost o zi mare pe platou pentru mine!"
După ce a apărut vestea despre castingul ei, Debicki a spus pentru EW că rochia respectivă a fost printre primele întrebări pe multe buze. „M-a fascinat cât de încântați erau oamenii de acea rochie”, a spus ea. „Când s-a știut că am rolul, am primit aceste mesaje text în care se spuneau felicitări, (dar) au existat și o cantitate imensă de mesaje text despre Rochia Răzbunare. „Poți să porți Rochia Răzbunare? „O, Doamne, poți să porți ACEA rochie!”
Îți amintești când personajul „Die Hard” al lui Bruce Willis s-a luptat cu teroriști la o petrecere de Crăciun într-un maiou?
Decizia Dianei de a purta rochia în acea seară a fost aparent una impulsivă. Potrivit „Rochii prințesei Diana: Licitația”, acesta a stat în dulapul ei timp de trei ani înainte de ieșirea fatidică, de teamă că era „prea îndrăzneț”, a spus designerul Stambolian. În schimb, Telegraph a raportat că Diana a fost echipată pentru o rochie Valentino, dar un comunicat de presă prematur trimis de casa de modă care avertizează jurnaliştii despre ansamblu a amânat-o. Dar, deși s-ar putea să fi fost o judecată rapidă, rochia de răzbunare a creat o moștenire care va rezista timp de aproape trei decenii, și mai mult. A fost un moment de autonomie vestimentară: o rebeliune împotriva codurilor vestimentare regale și a noțiunilor impuse de castitate și conformare. În loc să se supună rușinii sau disprețului public, Diana a spus lumii că nu-și va asuma rolul de victimă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră