Respingerea în Parlament a ordonanței de urgență privind interceptările sau eliminarea articolului referitor la Centrul Național de Interceptare ar afecta toate cazurile Ministerului Public, nu doar lupta anticorupție, spune Laura Codruța Kovesi.
"Dacă articolul care oferă posibilitatea de a folosi Centrul Național de Interceptare va fi scos din vigoare, în acel moment toate activitățile unităților de Parchet vor fi oprite pe segment de activitate. Deci, nu va avea de suferit doar lupta anticorupție, cum cred unii, ci în absolut toate cazurile Ministerului Public, această activitate se va opri, pentru că nu există niciun fel de sistem tehnic de interceptare în acest moment pe care procurorii să-l poată folosi pentru a se conecta direct la operatorii de telecomunicații. Dacă susținem cu adevărat lupta împotriva criminalității — și aici nu vorbim doar de lupta împotriva corupției, ci vorbim de lupta împotriva criminalității în general, de corupție, de crimă organizată, de infracțiuni de violență, infracțiuni grave de omor, lipsire de libertate—, atunci ar trebui ca această ordonanță să rămână în vigoare, cel puțin din perspectiva pe care o oferă unităților de Parchet de a folosi infrastructura tehnică actuală, prin care se pot realiza interceptările convorbirilor. Acest Centru Național de Interceptare este practic un calculator, un sistem informatic, un sistem tehnic imens, în care în acest moment, datorită ordonanței de urgență, au acces mai multe instituții, pentru a pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică ", a declarat Kovesi la RFI.
Ordonanța de urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal a fost publicată pe 14 martie în Monitorul Oficial. (sursa)