Klaus Iohannis anunță care sunt condițiile ”relaxării” de după 15 mai

12 Mai 2020
Klaus Iohannis anunță care sunt condițiile ”relaxării” de după 15 mai

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că din 15 mai, odată cu intrarea în starea de alertă, purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise devine obligatorie, la fel - păstrarea unei distanţe între oameni şi igiena mâinilor.

"Din păcate, epidemia de COVID-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime. În continuare avem în fiecare zi sute de cazuri noi. Totuşi se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgenţă şi vom intra în starea de alertă. (...) În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri foarte simple, dar foarte importante. Din 15 mai devine obligatoriu portul măştii atunci când ne găsim în spaţii interioare, de exemplu când mergem la magazin sau când mergem cu transportul în comun, în metrou. În interior masca este obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanţe. Distanţa obligatorie între persoane este 1,5 m. (...) Igiena mâinilor devine obligatorie", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni. 

Declaraţia pe proprie răspundere este în continuare necesară, la ieşirea din localitate, după încheierea stării de urgenţă, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis a declarat că serviciile religioase cu participarea credincioşilor vor putea fi organizate, după 15 mai, într-o primă etapă, în curtea sau în faţa bisericii.

"O temă pe care eu personal o consider foarte importantă şi ştiu că sunt mulţi români care consideră această chestiune foarte importantă - bisericile. Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale - şi anume serviciile religioase cu credincioşi pot fi reluate, în prima fază, în curtea bisericii sau în faţa bisericii, deci în exterior. Credincioşii vor purta obligatoriu mască şi vor păstra distanţa de un metru şi jumătate. În a doua şi în a treia etapă aceste condiţii vor fi evident rediscutate, dar noi considerăm că este important să facem un prim pas şi să facem iarăşi posibile serviciile religioase cu credincioşi, repet în această etapă doar în aer liber", a spus şeful statului, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, în care a prezentat măsuri care vor fi luate după 15 mai, odată cu instituirea stării de alertă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie urgentă de proiectul de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă şi a solicitat Parlamentului să decidă în cazul acestui act normativ cu "maximă celeritate".

"Este nevoie urgentă de această lege şi solicit Parlamentului, parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a avut, marţi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Comisia juridică a Senatului a acordat marţi raport de admitere cu amendamente proiectului de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă, care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă.

George Dircă (USR), membru al Comisiei juridice, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că dezbaterea în comisie a durat aproximativ 5 ore şi au fost formulate şi adoptate mai multe amendamente.

Proiectul urmează să fie votat de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră