Justiție. Un bărbat, decedat într-un accident rutier, găsit vinovat în egală măsură cu șoferul care a produs tragedia

19 Iun 2024
Justiție. Un bărbat, decedat într-un accident rutier, găsit vinovat în egală măsură cu șoferul care a produs tragedia

Instanța l-a găsit vinovat pe un  bărbat, decedat într-un accident rutier petrecut în 2020, în egală măsură cu șoferul care a produs tragedia.

Victima era pasagerul aflat pe locul din dreapta în mașina condusă de prietenul său și, la momentul producerii accidentului, nu purta centura de siguranță. Mai mult, instanța a stabilit că bărbatul era conștient că amicul său era beat și, în ciuda acestui fapt, a urcat cu el la volan.

În paralel, șoferul vinovat de producerea accidentului a fost condamnat la 2 ani și 10 luni închisoare cu suspendare, scrie Alba24.ro.

Accidentul rutier a avut loc pe 30 noiembrie 2020, în jurul orei 02:20, pe autostrada A1, la km 238. În mașină se aflau șoferul, care urcase beat la volan, și prietenul său, pasager pe scaunul din dreapta.

La un moment dat, șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un parapet. În urma impactului, prietenul său, care nu purta centura de siguranță, a fost proiectat în afara mașinii.

"Inculpatul a arătat că la un moment dat au ajuns pe autostrada A1 şi nu îşi explică ce s-a întâmplat, amintindu-şi doar că s-a trezit în faţă cu parapetul metalic şi a intrat în coliziune cu acesta, pierzându-şi pentru moment cunoştinţa.

După ce şi-a revenit, a observat că vitcima nu se mai afla în autoturism, astfel că a coborât din maşină şi împreună cu o persoană oprită la locul accidentului a început să îl caute pe acesta, observându-l la scurt timp în şanţul de pe marginea drumului", se arată în motivarea instanței.

Polițiștii ajunși la locul accidentului au stabilit că șoferul avea o alcoolemie de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost deschis dosar penal, iar cazul a ajuns, în primă instanță, la Judecătoria Sibiu.

După ce au analizat toate probele din dosar, magistrații au decis: atât șoferul, cât și bărbatul decedat au fost vinovați pentru accident.

"Persoana vătămată a urcat în maşina condusă de inculpat, conştientă fiind de faptul că acesta consumase băuturi alcoolice, deoarece cei doi erau prieteni şi au consumat alcool împreună anterior producerii accidentului.

Drept urmare, fără a influenţa răspunderea penală a inculpatului pentru faptele săvârşite, s-a reținut că a existat o culpă comună, în proporţie de 50% pentru inculpat, respectiv 50% pentru persoana vătămată defunctă", se arată în motivarea instanței.

Pentru fapta sa, șoferul a fost condamnat la 2 ani și 10 luni închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 3 ani. Ulterior, Curtea de Apel Alba Iulia, unde a fost judecat apelul, a modificat termenul de supraveghere de la 3 ani, la 4 ani.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră