UPDATE. Procurorii i-au adus la cunoștință Irinei Truică schimbarea încadrării juridice din complicitate la înșelăciune, la complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, în dosarul creditelor frauduloase de la BRD. "(Acuzația — n.r.) se rezumă la o semnătură de soție naivă. El (Remus Truică — n.r.) când are de-a face cu alți bărbați se ascunde pe după pomi în domeniul minunat din Snagov și în fața, încă, a nevestei, e leu. (...) Ce pot să spun — domnul Truică are tot felul de probleme și în afară de asta. (...) Este o declarație adevărată și atât. Nu cred că aici vine cineva împotriva cuiva, vii că ai fost chemat și ajuți cât poți procuratura, ceea ce mi se pare măcar de bun-simț", a declarat Irina Truică la ieșirea din sediul DNA, potrivit agerpres.ro.
La intrare în sediul DNA, Irina Truică a spus că nu știe în ce calitate a fost citată.
''Nu știu deocamdată, amestecul meu nu e niciunul (n.r. în creditele frauduloase de la BRD). Nu sunt urmărită la fel ca dânsul (n.r. ca Remus Truică), sunt prima dată aici'', a declarat Irina Truică.
Conform DIICOT, la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de BNR, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune.
Prejudiciul cauzat BRD se ridică la aproximativ 43,5 milioane de euro.
Doi dintre liderii grupării, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD, au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, persoane care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul dintre credite nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate.
Remus Truică a beneficiat de 15 dintre cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD.
Creditele au fost date unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul lui Truică, acesta obţinând astfel suma de 35 milioane euro, care a fost în ceea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în Monaco, Elveţia, Austria şi Cipru, conturi controlate direct de Remus Truică şi Cristian Aparaschivei (şoferul lui Truică).
Banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile.
Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute în categoria creditelor neperformante, BRD constituind provizioane în cuantum de 20,2 milioane euro, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor şi comisioanelor.