Ipoteză. Va cere Sebastian Ghiță azil politic în Serbia?

15 Apr 2017
Ipoteză. Va cere Sebastian Ghiță azil politic în Serbia?

Sebastian Ghiță a fost arestat în cursul nopții de joi de poliția din Belgrad, arestare, care pare să nu fi fost altceva decât rodul întâmplării.

Tocmai acest aspect, face plauzibilă ideea lansată de sputnik.md, care spune că acțiunea face parte dintr-o strategie concepută chiar de Ghiță, care ar intenționa să ceară azil politic în Serbia, evitând extrădarea în România.

Sursa citată spune că Sebastian Ghiță are toate șansele să demareze procedura obținerii azilului politic în Serbia. Ghiță și-ar fi pregătit cu minuțiozitate argumentația. Este vorba de materialele video difuzate de principalele televiziuni de știri care au generat nu doar reacții în mass-media, dar au avut ecouri puternice în suprastructura statului - lideri de partid au preluat mesajul, l-au dezbătut în comisii parlamentare, ba chiar s-a propus ca acuzațiile fugarului să fie baza unor anchete parlamentare și în serviciile secrete. Mai mult, în urma dezvăluirilor lui Ghită, adjunctul SRI, Florian Coldea a fost trecut în rezervă.

În plus, Ghiţă se bazează pe faptul că Serbia e o țară semnatară a Convenției de la Paris din 1957, ori pe aceasta se bazează în primul rând cererea de extrădare formulată de organele legii din România, plus pe câteva protocoale adiționale.

De asemenea, Serbia are propriile nemulțumiri față de reacțiile Europei la problema kosovară, inclusiv România are o atitudine ambiguă, iar cereri de extrădare trimise de Belgrad în țări UE sunt tergiversate.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră