Cine-l aşteaptă la portiţă? A fost LOCALIZAT! Unde se află cel mai căutat om din România

15 Mar 2017 | scris de Jeanina Nastase
Cine-l aşteaptă la portiţă? A fost LOCALIZAT! Unde se află cel mai căutat om din România

Sebastian Ghiță ar fi fost localizat în Serbia, potrivit unor surse apropiate anchetatorilor. Poliția Română nu a confirmat, cel puțin deocamdată, această informație. Reamintim faptul că Ghiță a dispărut pe 21 decembrie anul trecut și a fost dat inițial în urmărire națională, după ce a încălcat termenii controlului judiciar. Pe 10 ianuarie, pe numele său a fost emis un mandat european de arestare. De asemenea, e a a fost dat în urmărire internațională prin Interpol.

Tot pe 10 ianuarie, Instanţa Supremă a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

În acest context, DNA a solicitat emiterea unui nou mandat de arestare în cazul său, în al cincilea dosar penal care îl vizează. În acest caz, Ghiță este urmărit penal pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, trei infracţiuni de spălare a banilor şi constituire de grup infracţional organizat.

”Eu am dat duminică această informație, bazându-mă pe surse foarte solide. Există indicii serioase că s-a refugiat în Serbia, o țară non-NATO, non-UE, că ar avea acolo foarte multe filiere și cunoștințe pentru a se putea ascunde. Noi nu putem ști 100%. Există posibilitatea de extrădare, dar eu am avansat ipoteza că de acolo poate fugi oricând în Rusia. Serbia este sub control economic și politic total al Moscovei” a spus Radu Tudor, miercuri, la ”Previziuni”.

Sebastian Ghiţă este urmărit penal de către DNA Ploieşti, alături de Victor Ponta, în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în anul 2012. Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita lui Tony Blair, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Cităm integral din comunicatul Poliţiei Române

„La data de 31 martie 2016, Direcția Națională Anticorupție a emis o ordonanță prin care s-a dispus, împotriva inculpatului Ghiță Sebastian, luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune, Inspectoratul de Poliție al Județului Prahova fiind desemnat să pună în executare această activitate procedurală.

Măsura controlului judiciar a fost prelungită succesiv, în faza urmăririi penale de către D.N.A. prin ordonanță, iar ulterior în faza judecății, prin încheiere de ședință, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, menținându-se și obligația inculpatului de a nu părăsi teritoriul României.

Activitățile din cadrul controlului judiciar s-au desfășurat conform procedurii penale. Ultima dată, inculpatul a fost prezent,conform programului stabilit, în fața polițiștilor, în data de 19 decembrie a.c., când i-a fost înmânată și hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Prin aceasta instanța a admis cererea de modificare a conținutului controlului judiciar în sensul înlăturării obligației de a nu părăsi teritoriul României, hotărâre care nu este definitivă și nici executorie. Încheierea a fost contestată, astfel încât interdicția de a nu părăsi teritoriul României este în vigoare și în prezent.

De asemenea, la data de 19 decembrie a.c, după prezentarea la sediul I.P.J. Prahova a celui în cauză, DNA Serviciul Teritorial Ploiești a dispus prin ordonanță, efectuarea de activități ce nu au presupus un control în trafic sau limitarea libertății inculpatului. Măsurile în cauză au fost puse în executare de Direcția Operațiuni Speciale. În dimineata zilei de 20 decembrie a.c., deoarece nu a mai fost semnalată prezența inculpatului la locuința din municipiul Ploiești, conform art. 215 al. 1, din C.P.P., inculpatul a fost citat la sediul I.P.J. Prahova.

Întrucât, acesta nu s-a prezentat, cf art. art. 215 al. 6 CPP, polițiștii au informat Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la acest aspect, pentru dispunerea de măsuri în consecință. În această situație, s-a solicitat sprijin și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei. Până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieșirea din țară a persoanei în cauză.

Ca urmare a acestor demersuri, la data de 21 decembrie a.c., unitatea de parchet a emis un mandat de aducere pe numele celui în cauză la sediul DNA- Serviciul Teritorial Ploiești, pentru a fi pus în executare de către polițiști.

Conform art 265 CPP, ”O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citaţiei şi împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citaţiei.”

În acest context, polițiști din cadrul structurilor de investigații criminale și ordine publică din cadrul IPJ Prahova s-au prezentat la adresa indicată în mandatul de aducere precum și la alte adrese de pe raza județului Prahova, însă inculpatul nu a fost găsit. Conform art. 266 al. 4 CPP, au fost încheiate procese- verbale pentru fiecare adresă, care au fost înaintate, în aceeași zi, către DNA- Serviciul Teritorial Ploiești.

Ulterior, aceeași unitate de parchet a transmis un nou mandat de aducere, având termenul de executare momentul depistării, sens în care Poliția Română și Poliția de Frontieră Română au extins activitățile în vederea identificării inculpatului.

Menționăm că până în acest moment nu a fost emis mandat de arestare preventivă, fapt pentru care, activitățile desfășurate de către polițiști nu se circumscriu celor dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane. Măsurile privind intensificarea verificărilor la punctele de trecere a frontierei se mențin, în așa fel încât inculpatul să nu poată părăsi țara.

Ministrul afacerilor interne a solicitat, de urgență, șefului Poliției Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acționat polițiștii și cum s-a derulat cooperarea interinstituțională, urmând a fi dispuse măsuri în consecință“, se arată în comunicatul Poliţie Române. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră