Societatea de Transport Bucureşti a provocat un haos în această dimineață în București.
O grevă generală a blocat autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din Capitală.
Ieri 700 de angajați ai Societății de Transport București au participat la un miting în care au cerut demiterea directorului general. Îl acuză pe acesta că nu ar vrea să înceapă discuțiile pentru contractul colectiv de muncă. Și cer imperativ majorări salariale de 200 de lei. Salariul mediu al unui șofer STB este 4.100 – 4.200 de lei, scrie digi24.ro.
“Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general. Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform Contractului Colectiv de Muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri”, a afirmat miercuri preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.
Directorul general al STB, Adrian Criţ, susține că această grevă este ilegală şi va sesiza tribunalul pentru suspendarea ei.
„Greva este ilegală şi vom sesiza tribunalul pentru suspendarea ei”, a declarat directorul general al STB, Adrian Criţ, într-o conferinţă de presă.
El a spus că la ora 8:00, oră de vârf în Bucureşti, ar fi trebuit să fie pe traseu 1.450 de vehicule – tramvaie, troleibuze şi autobuze.
Metroul, singurul serviciu de transport public funcțional, a fost asaltat de călători și a mărit capacitatea de transport.
„Metrorex a luat toate măsurile necesare pentru preluarea unui număr crescut de călători”, dau asigurări reprezentanţii societăţii de transport subteran.
Totodată, în vederea respectării măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, Metrorex va acţiona în conformitate cu planul întocmit în acest sens. Astfel, pentru evitarea situaţiilor de supraaglomerare, monitorizarea traficului se face pe trei paliere: la nivelul trenurilor, prin mecanici, la nivelul staţiilor, prin impiegaţii de mişcare, la nivel centralizat, prin operatorii de circulaţie, iar sosirea trenurilor la acelaşi peron, în staţiile aglomerate, să se realizeze pe cât posibil alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp.
„Metrorex, împreună cu Poliţia Metrou, Jandarmeria şi firma de pază, ia măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în staţiile de corespondenţă (Piaţa Victoriei 1 şi 2, Piaţa Unirii 1 şi 2, Dristor 1 şi 2, Nicolae Grigorescu 1 şi 2, Eroilor 1 şi 2, Basarab 1 şi 2, Gara de Nord 1 şi 2). Situaţiile de supraîncărcare sunt raportate de urgenţă la Dispecerul Central Metrorex care avizează operativ paza şi Poliţia Metrou, în vederea ordonării/limitării accesului în staţiile cu probleme. În cazul în care se produce supraaglomerare în staţii, personalul Metrorex, împreună cu Poliţia Metrou şi agenţii de pază, va degaja intrările prin limitarea accesului călătorilor la peron, până la defluirea traficului”, spune compania, într-un comunicat.
În plus, Poliţia Metrou va realiza acţiuni de patrulare în staţiile cu afluenţă de călători, pentru respectarea regulilor de acces şi distanţare socială.
De asemenea, unii bucureșteni care au apelat la serviciile de ride-sharing precum Uber sau Bolt au observat că tarifele au crescut joi dimineață, la fel și la taximetria clasică.
STB îşi cere scuze bucureştenilor pentru inconvenientele create şi îi asigură că depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi că greva iniţiată de sindicaliştii din Societatea de Transport Bucureşti (STB) este una ilegală, cu substrat politic, al cărei principal responsabil ar fi liderul sindical Vasile Petrariu, în acelaşi timp consilier municipal din partea PSD.
„Nu este o grevă spontană, aşa cum se afirmă. Este o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ şi avem dovezile în acest sens. Şi avem deja scrise şi depuse plângerile penale împotriva liderilor de sindicat care au orchestrat-o. Şi este – dincolo de a fi o grevă organizată de sindicat – este o grevă politică al cărei principal responsabil este domnul Petrariu, consilier general PSD şi lider al sindicatului reprezentantiv. Şi avem şi dovezile şi plângerile penale împotriva domniei sale”, a arătat Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB.
Primarul general şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că şoferii STB „au căzut în plasa unor manipulări cu substrat politic”. El a făcut apel la şoferi să „înţeleagă gravitatea acţiunilor lor” şi să reia activitatea, deoarece este afectată viaţa a sute de mii de bucureşteni care folosesc în mod uzual transportul public.
„Vreau să le transmit şoferilor care participă la această grevă că sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal. Îi aştept la discuţii, îi aştept să îşi desemneze reprezentanţi cu care să stăm de vorbă”, a spus Nicuşor Dan.
Edilul general a subliniat că exista obligaţia legală conform căreia, pentru servicii importante, precum transportul public, să fie asigurată o treime din activitate.
„Acţiunea în instanţă este scrisă, este depusă la Tribunalul Bucureşti de către STB, prin care solicită judecătorilor să constate că această acţiune este ilegală şi să dispună să reia lucrul. Va fi un litigiu pe care l-a iniţiat STB – fiind un conflict de muncă între STB şi angajaţii STB -, va fi o cerere de intervenţie din partea Municipalităţii, care este şi ea scrisă, pentru că această grevă afectează viaţa a sute de mii de bucureşteni”, a mai spus el.
Primarul general a mulţumit Metrorex pentru că a suplimentat transportul, iar Poliţiei şi Jandarmeriei pentru faptul că s-au mobilizat în vederea informării populaţiei care aştepta în staţiile STB fără să ştie de grevă. Nicuşor Dan a atras atenţia asupra faptului că în timpul stării de alertă nu ar trebui organizate greve.
„Avem o grevă la serviciul public de transport, la STB – o acţiune foarte gravă, care afectează foarte mulţi bucureşteni de toate categoriile: copii care trebuie să meargă la şcoală, oameni care trebuie să meargă la serviciu, pensionari care poate trebuie să meargă la un consult medical. Este o grevă ilegală pentru multe motive. În primul rând, suntem în stare de alertă şi în stare de alertă nu se fac greve. Există o lege a dialogului social care obligă ca înainte de o grevă să existe nişte paşi procedurali, tocmai pentru ca patronatul – în cazul nostru, consiliul de administraţie – să poată să ia cunoştinţă de revendicări”, a explicat edilul.